Kleuters die vroeg slapen, worden minder vaak zware tieners

Getty Images

Kleuters die pas na negen uur in bed liggen, hebben twee keer zo veel kans om als tiener obesitas te ontwikkelen als leeftijdsgenoten die al voor 8 uur slapen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Ohio State University College of Public Health.

De onderzoekers gebruikten gegevens over 977 kinderen die deelnamen aan de Study of Early Child Care and Youth Development, een project waarin gezonde, Amerikaanse baby’s geboren in 1991 worden gevolgd. Sarah Anderson en haar collega’s deelden de kinderen in in drie bedtijd-categorieën: voor 8 uur, tussen 8 en 9 en na 9 uur. De kinderen waren gemiddeld 4,5 jaar toen hun moeders hun gebruikelijke bedtijden doorgaven.

Vervolgens brachten de onderzoekers het gewicht van dezelfde kinderen in kaart toen deze gemiddeld 15 jaar waren. Ze vonden een opvallend verschil: maar 1 op de 10 kinderen met de vroegste bedtijden ontwikkelde zich tot obese tiener. 16 procent van de tieners die als kleuter tussen 8 en 9 uur naar moest, had obesitas. De kleuters die als laatste naar bed gingen, ontwikkelden het vaakst obesitas. In deze groep was 23 procent op 15-jarige leeftijd obees.

Bedtijdroutine belangrijk

"Dit onderstreept het belang van het creeëren van een bedtijdroutine", zegt Sarah Anderson. "Het is iets concreets dat gezinnen kunnen doen om het risico op obesitas bij hun kind te verlagen en het heeft waarschijnlijk ook positieve effecten op het gedrag en de sociale, emotionele en cognitieve ontwikkeling".

De onderzoekers vonden ook dat laat naar bed gaan gebruikelijker was bij kinderen die niet blank waren, een laagopgeleide moeder hadden en opgroeiden in een gezin met een lager inkomen. Er is echter niet gekeken naar andere factoren die kunnen bijdragen aan overgewicht, zoals weinig bewegen en voeding.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het Journal of Pediatrics.

Bron 
  • Medical Xpress