donderdag, 22 april 2021

Kritiek op gewicht slecht voor zelfbeeld meisjes

Hoe minder commentaar je levert op het gewicht van je dochter, hoe kleiner de kans is dat ze later ontevreden zal zijn met haar gewicht. Dat blijkt uit een onderzoek van Cornell University.

Aan het onderzoek deden 501 vrouwen van 20 tot 35 jaar mee. Zij beantwoordden vragen over hun zelfbeeld, gewicht en de mate waarin ze in hun jeugd opmerkingen van hun ouders hadden gekregen over hun lichaam.

De onderzoekers vonden een verband tussen ontevreden zijn met het gewicht en ouders die veel commentaar hadden geleverd op het gewicht van hun dochter. Hoe vaak ouders iets hadden gezegd over de eetgewoontes van hun dochter, bleek geen invloed te hebben op het zelfbeeld. Zowel vrouwen met een gezond BMI als vrouwen met een te hoog BMI waren vaker ontevreden met hun lichaam als ze zich herinnerden dat ze vroeger regelmatig opmerkingen van hun ouders hadden gekregen over hun gewicht.

De deelnemers met een gezond BMI konden zich minder vaak herinneren in hun jeugd commentaar gekregen te hebben op hun gewicht of hun eetgewoontes dan deelnemers met overgewicht.

Negatieve impact

Deze resultaten suggereren dat het gewicht van meisjes bekritiseren op de langere termijn een negatieve impact kan hebben. "Commentaar leveren op het gewicht van vrouwen is nooit een goed idee, ook niet als het nog jonge meisjes zijn. Als je je zorgen maakt over het gewicht van je kind, probeer dan te voorkomen dat je haar bekritiseert of minder eten geeft. Geef ze een duwtje in de goede richting en laat ze zelf kiezen en zorg ervoor dat de gezonde opties aantrekkelijker en makkelijker zijn”, zegt Brian Wansink.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Eating & Weight Disorders.

Trefwoorden:
Bron(nen):