donderdag, 22 april 2021

'Lever sneller oud bij overgewicht'

Overgewicht zorgt ervoor dat de lever sneller oud wordt. Mogelijk verklaart dit het verband tussen obesitas en aandoeningen als leverkanker en insulineresistentie. Onderzoekers van de University of California, Los Angeles komen tot deze conclusie.

Het is niet duidelijk of het verouderen van de lever direct resulteert in een hoger risico op ziekte. Toch lijkt het volgens onderzoeker Steve Horvath nuttig om mensen van wie de lever 'ouder' is dan verwacht te screenen op bepaalde aandoeningen. Dit geldt ook voor mensen die heel erg zijn afgevallen.

De snelheid waarmee de verschillende weefsels in het lichaam verouderen noemen we volgens Horvath epigenetische veroudering. "Volgens de epigenetische 'verouderingsklok' worden het grootste deel van alle weefsels, cellen en organen met dezelfde snelheid oud. De snelheid kan wel per persoon verschillen. Sommige mensen zijn duidelijk 'ouder' dan anderen. De genen spelen hier een belangrijke rol bij."

Onderzoek

Het doel van dit nieuwe onderzoek was om te kijken waarom we ouder worden. Samen met zijn collega's bestudeerden Horvath 1.190 monsters van menselijk weefsel waaronder 130 monsters van de lever. Uit de studie bleek dat met elke tien BMI-punten de epigenetische leeftijd van de lever met 3,3 jaar toenam. Het gaat hierbij dus bijvoorbeeld om het verschil tussen een BMI van 25 en 35.

Een operatie met als doel gewichtsverlies had geen effect op de leeftijd van de lever. De onderzoekers keken echter alleen naar operaties in de laatste negen maanden. Hoe het overgewicht invloed heeft op de lever hebben de onderzoekers ook nog niet kunnen ontdekken. Ze benadrukken daarbij ook dat het gevonden verband niet per se oorzakelijk hoeft te zijn.

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in Proceedings of het National Academy of Sciences.

Bron(nen):
  • WebMD