donderdag, 22 april 2021

'Lichte slaapkamer maakt dik'

Slapen in een te lichte kamer lijkt het risico op overgewicht te vergroten. Dat blijkt uit een onderzoek van het Institute of Cancer Research in Londen.

De onderzoekers vroegen 113.000 vrouwen naar de hoeveelheid licht in hun slaapkamer. Ze deelde hun slaapvertrek in in één van de volgende vier categoriën: zo licht dat je kunt lezen, licht genoeg om nog wat te zien maar te donker om te lezen, licht genoeg om nog net je hand voor je gezicht te zien, te donker om je hand voor je gezicht te kunnen zien. Vrouwen die een slaapmasker droegen, werden in de laatste categorie ingedeeld.

Hun antwoorden werden vergeleken met verschillende methoden om obesitas vast te stellen: BMI, verhouding tussen middel en heupen en de middelomtrek. De vrouwen met de lichtste slaapkamers bleken volgens alledrie deze methoden het dikst.

Biologische klok

Mogelijk verstoort licht de biologische klok. Licht beïnvloedt bovendien het humeur en de manier waarop je voedsel verteert. Of je slaapkamer verduisteren helpt tegen overgewicht, hebben de onderzoekers nog niet aangetoond.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het American Journal of Epidemiology.
 

Bron(nen):