donderdag, 22 april 2021

Mensen met overgewicht leven gemiddeld een jaar korter

Mensen die te zwaar zijn, hebben een kortere levensverwachting dan mensen met een gezond BMI. Hoe ernstiger het overgewicht, hoe groter de kans is dat zij voor hun 70e overlijden. Dat blijkt uit een onderzoek onder bijna 4 miljoen volwassenen van onder andere de University of Cambridge.

De onderzoekers analyseerden 189 onderzoeken waaraan in totaal bijna 4 miljoen mensen uit Azië, Australië, Nieuw-Zeeland, Europa en Noord-Amerika deelnamen. Bij aanvang van de onderzoeken waren zij 20 tot 90 jaar. Ze rookten allemaal niet en hadden geen chronische ziekte. Van de 3.951.455 deelnemers overleden er 385.879.

De onderzoekers ontdekten dat het risico op vroegtijdig overlijden (gedefinieerd als overlijden voor het 70e levensjaar) groter was bij deelnemers met of overgewicht. Hoe hoger het BMI, hoe hoger het risico was op vroegtijdig overlijden aan hart- en vaatziekten, een beroerte, longaandoeningen en kanker. Ook deelnemers met ondergewicht overleden vaker op jonge leeftijd.

Kortere levensverwachting

"Gemiddeld is de levensverwachting van mensen met overgewicht ongeveer een jaar korter, bij matige obesitas is de levensverwachting zo’n 3 jaar korter", zegt Emanuele Di Angelantonio. "We vonden ook dat mannen met obesitas een veel groter risico lopen op vroegtijdig overlijden dan vrouwen".

Voor mannen en vrouwen met een gezond BMI is het risico op overlijden voor het 70e levensjaar 19 en 11 procent. Bij matige obese mannen en vrouwen (BMI 30-35) stijgt dat risico naar 29,5 en 14,6 procent.

Tweede oorzaak vroegtijdig overlijden

Volgens de onderzoekers is obesitas na roken de tweede oorzaak van vroegtijdig overlijden in Europa en Noord-Amerika. Overgewicht en obesitas veroorzaken 1 op de 7 vroegtijdige sterfgevallen in Europa.

De resultaten van het onderzoek verschenen in The Lancet.

Bron(nen):