donderdag, 22 april 2021

Mindful eten verlaagt mogelijk risico op diabetes

Eten met aandacht zorgt niet alleen voor gezonde eetkeuzes, maar verkleint mogelijk ook het risico op diabetes en hart- en vaatziekten. Tot die conclusie komen onderzoekers van de University of California, San Francisco.

Eerdere onderzoeken toonden al dat mindfulness - of de tijd nemen om in het nu te zijn en het moment met een open houding te ervaren - kan helpen bij het maken van bewuste eetkeuzes en het herkennen van wanneer honger hebt of juist verzadigd en vol bent. Deze nieuwe studie onder leiding van Jennifer Daubenmier suggereert dat het effect van mindful eten nog veel groter kan zijn.

"Tijdens sociale gelegenheden of bijvoorbeeld wanneer je televisie zit te kijken, eet je vaak meer. Dat is niet omdat je honger hebt, maar omdat het eten er goed uit ziet, je afgeleid bent of omdat je een ongemakkelijk gevoel wilt weg eten", aldus Daubenmier. "Ons onderzoek suggereert dat mindful eten meer doet dan alleen helpen bij gezonde keuzes en herkennen dat je vol zit. Het verbetert de glucoselevels in het bloed en de gezondheid van het hart zelfs meer dan normale gedragsprogramma's gericht op gewichtsverliesmogelijk."

Onderzoek

Samen met haar collega's bestudeerden Daubenmier bijna 200 volwassenen met obesitas. De helft van de deelnemers nam gedurende 5,5 maand deel aan een op mindfulnessprogramma gericht op gewichtsverlies. In vergelijking met een controlegroep vonden de onderzoekers bij de deelnemers van de mindfulnesstraining meer verbeteringen onder andere de nuchtere bloedglucose en het cholesterol, dit hangt samen met diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Alle deelnemers aan het onderzoek kregen voedings- en beweeginstructies. De mindfulnesstraining bestond daarnaast uit mindfulness, meditatie en bewustzijn van gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties tijdens het eten en bewegen. 18 maanden na de start van de studie hadden de deelnemers van het mindfulnessprogramma ongeveer 4,3 procent van hun lichaamsgewicht verloren. Dit was ruim 1,5 kilo meer dan de controlegroep. Dit gevonden resultaat was echter niet significant. Vervolgonderzoek met meer deelnemers moet de gevonden resultaten bevestigen. 

Voordelen

Het onderzoek is gepubliceerd in Obesity, het tijdschrift van The Obesity Society. "Veel gewichtsverliesprogramma's leggen geen of weinig nadruk op gedachteloos eten en de meeste onderzoeken naar dat onderwerp maakten geen gebruik van een controlegroep of keken niet naar de effecten op de lange termijn", aldus Deborah Tate van The Obesity Society. "Dit onderzoek laat de mogelijke voordelen zien van mindfulness bij gedragsprogramma's gericht op gewichtsverlies."

 

Bron(nen):