Nederlanders steeds langer en dikker

Getty Images

Nederlandse mannen en vrouwen worden steeds langer, maar ook zwaarder. Vooral vrouwen zijn sinds 1981 in verhouding tot hun lengte sneller zwaarder geworden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Toename van de lengte

Uit de Gezondheidsenquête, waarbij het CBS verschillende Nederlanders van 19 jaar en ouder om de leeftijd, lengte en het gewicht heeft gevraagd, blijkt dat de Nederlandse man tussen 1981 en 2018 met 3,8 centimeter is gegroeid. Voor de Nederlandse vrouw is dit 1,5 centimeter. De gemiddelde man is in 2018 181 centimeter, vrouwen zijn gemiddeld 167 centimeter lang.

Toename van het gewicht

Per toegenomen centimeter lichaamslengte is de Nederlandse man sinds 1981 bijna 2,3 kilo zwaarder geworden. Vrouwen werden dubbel zo zwaar. Hun gewicht steeg namelijk met 4,7 kilogram per toegenomen centimeter lichaamslengte.

Langer boven de rivieren

In Friesland zijn de mensen het langst. Mannen zijn in Friesland bijna 182 centimeter, vrouwen zijn daar ruim 168 centimeter lang. Groningen staat op de tweede plaats met ruim 181 centimeter voor de mannen en iets meer dan 168 voor de vrouwen. In de zuidelijke provincies zijn de mensen zo’n 3 centimeter korter.

Meer dan 100 kilo is niet zeldzaam

De meeste mensen zijn niet veel langer of korter dan het gemiddelde. Bij het gewicht is dit wel het geval. Hoewel er veel mannen en vrouwen een gewicht rond of net onder het gemiddelde hebben, dat in 2018 voor vrouwen 72 kilogram en voor mannen 85 kilogram is, zijn er veel mensen die flink wat zwaarder zijn. Gewichten van ruim boven de 100 kilogram zijn niet uitzonderlijk volgens het CBS. Dit komt vooral voor bij mannen, maar ook bij vrouwen.

Gevaar van overgewicht

Overgewicht brengt vele risico’s met zich mee. Mensen met obesitas hebben meer kans op diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. De kans dat zij vroegtijdig sterven is daarom veel groter.

Auteur 
Bron 
  • CBS
  • Voedingscentrum
  • Obesitas Vereniging