dinsdag, 11 mei 2021

Ontbijten met ei helpt bij afvallen

BAARN - Door je dag met een eitje te beginnen kun je je eetlust beter onder controle houden dan met bijvoorbeeld ontbijtgranen. De eiwitten in ei geven je een langer vol gevoel dan die in graan.

Dat stellen onderzoekers van het Amerikaanse Pennington Biomedical Research Center op het 19e Europese congres over obesitas in Lion. Ze baseren hun conclusies op een onderzoek onder 20 volwassenen met overgewicht. Tijdens het onderzoek kregen de deelnemers verschillende soorten ontbijt voorgeschoteld. Het aantal koolhydraten, calorieën, eiwitten en vetten was in ieder ontbijt gelijk.

Onderzoek
Op de eerste en de laatste dag van het onderzoek mochten de deelnemers onbeperkt eten van een lunchbuffet. Op die dagen maten de onderzoekers ook hoe hongerig de deelnemers waren voor en na het ontbijt en de lunch. Mensen die een ei krijgen bij hun ontbijt voelden zich minder hongerig voor de lunch en aten ook minder van het buffet dan deelnemers die ontbeten met cornflakes of cruesli.

"Het onderzoek laat zien dat een voedingspatroon met kwalitatief hoge eiwitten het verzadigingsgevoel vergroot. Hierdoor kunnen mensen die een dieet volgen dit beter volhouden", legt onderzoeker Nikhil Dhurandhar. Ei-eters hadden ook lagere levels ghreline in hun bloed tussen ontbijt een lunch. Dit hormoon stimuleert de honger.

De studie is mede mogelijk gemaakt door de American Egg Board.

Bron(nen):
  • WebMD