Relatieve vetmassa-formule overtreft BMI

rfm_onderzoek.jpg
Getty Images

Er is een nieuwe formule ontwikkeld om het vetpercentage te berekenen. Met de Relative Fat Mass (RFM) kun je de hoeveelheid lichaamsvet beter meten dan met de BMI. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van het academisch ziekenhuis Cedars-Sinai.

De RFM is ontwikkeld op basis van lichaamsgegevens van ruim 12.000 Amerikanen, waarbij verschillende formules zijn uitgetest. Bij de berekening van de RFM wordt er gebruikgemaakt van de lengte- en middelomtrek. Deze bleek beter in staat te zijn om de hoeveelheid lichaamsvet te voorspellen dan de middel-lengteverhouding: de eerdere opvolger van de BMI. Daarnaast gaf de RFM een accuratere inschatting dan de BMI. 

Meetlint 

Om de RFM te kunnen berekenen met behulp van de formule, is - in tegenstelling tot de BMI - alleen een meetlint nodig. Hiermee kun je de lengte- en de middelomtrek opmeten. Vervolgens is de RFM te berekenen met behulp van de volgende formule: 

Voor mannen: 64 – (20 x lengte/middelomtrek)
Voor vrouwen: 76 – (20 x lengte/middelomtrek)

Er is vervolgonderzoek nodig om meer duidelijkheid te kunnen geven over gezondheidsproblemen met betrekking tot overgewicht. 

BMI

Er is al langer kritiek op de BMI. Volgens de onderzoekers maakt de Body Mass Index namelijk geen onderscheid tussen spier-, bot- en vetmassa. Daarnaast hebben vrouwen gemiddeld meer vetmassa dan mannen. Hiermee houdt de BMI geen rekening.  

Auteur 
  • Lotte van den Heuvel
Bron 
  • Nieuws voor diëtisten