donderdag, 22 april 2021

Rillen stimuleert bruin vet

Bewegen helpt om wit vet om te zetten in bruin vet. Bruin vet verbruikt energie en helpt daardoor bij afvallen. Uit onderzoek van het Garvan Institute of Medical Research blijkt nu dat er bij een kwartier rillen van de kou hetzelfde gebeurt.

Zoogdieren beschikken over twee typen vet: bruin en wit. Wit vet slaat energie op. Bruin vet verbruikt energie om het lichaam warm te houden. Daarom hebben baby’s en dieren die in winterslaap zijn meer bruin vet. Volwassenen met meer bruin vet zijn gemiddeld slanker dan volwassenen die weinig bruin vet hebben. Wit vet omzetten in bruin vet zou kunnen helpen tegen overgewicht.

Hormonen
Kou stimuleert de aanmaak van bruin vet, maar waarom was nog niet duidelijk. Om daar achter te komen, stelden de onderzoekers proefpersonen bloot aan steeds lagere temperaturen, tot ze begonnen te rillen. Vervolgens werden er bloedmonsters afgenomen. Zo ontdekten de onderzoekers dat er twee hormonen vrijkomen als de spieren trillen, irisine en FGF21. In het laboratorium bleek dat deze hormonen wit vet in bruin vet kunnen veranderen. Met 10 à 15 minuten rillen maakten de proefpersonen net zoveel irisine aan als wanneer ze een uur fietsten.

Behandeling tegen obesitas
Volgens de onderzoekers leidt deze ontdekking mogelijk tot nieuwe behandelingen tegen obesitas. De resultaten van het onderzoek verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Cell Metabolism.

Bron(nen):