'Tetris vermindert verlangen naar eten'

Getty Images

Het computerspel Tetris spelen zorgt ervoor dat je minder verlangt naar eten. Dat blijkt uit een onderzoek van Plymouth University.

De onderzoekers vroegen eerst of de proefpersonen ergens naar verlangden. Eventueel verlangen werd niet opgewekt: er was bijvoorbeeld geen voedsel te zien. Bovendien gaven de deelnemers aan hoe sterk, levendig en indringend hun verlangen voelde. Vervolgens mocht een deel van de proefpersonen een potje Tetris spelen. De anderen zaten voor een computerscherm te wachten tot er een programma geladen was, maar dit programma bleef maar laden. Hierna werd er weer naar hun verlangens gevraagd.

Hersenen afleiden
Bij de proefpersonen die Tetris hadden gespeeld, bleek het verlangen met 24 procent afgenomen. De deelnemers die alleen maar naar een scherm hadden zitten staren, verlangden nog net zo erg naar eten als voor het experiment. Het op de juiste plek leggen van gekleurde blokjes vergt zo veel van het werkgeheugen, dat de hersenen geen ruimte meer hebben om zich op het verlangen te concentreren. Volgens de onderzoekers heeft niet alleen Tetris dit effect, maar elke taak die veel aandacht vraagt. Bovendien werkt het niet alleen bij verlangen naar eten, maar ook bij zin hebben in seks of een sigaret.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het tijdschrift Appetite.

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
  • Medical Daily