donderdag, 22 april 2021

Vier op de tien Nederlanders te dik

Een op de tien inwoners van de Nederlandse bevolking had in 2012 ernstig overgewicht. 30 procent van 4 jaar en ouder kampte met matig overgewicht. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Volgens het statistiekbureau is het aantal Nederlanders met overgewicht de afgelopen decennia gestaag opgelopen. Uit de cijfers blijkt ook dat mensen met ernstig overgewicht veel meer dan anderen diabetes type 2, hoge bloeddruk, gewrichtsslijtage en hart- en vaatziekten hebben.

Ook angst, depressie en een minder goede mentale gezondheid komen meer voor bij mensen met obesitas.

Ruim 13 procent van de mensen van 12 jaar of ouder met obesitas geeft aan diabetes type 2 te hebben. Dat is negen keer zo veel als bij mensen die niet te zwaar zijn (1,5 procent). Daarnaast komt onder mensen met obesitas ongeveer vier keer vaker hoge bloeddruk voor, en ongeveer drie keer vaker gewrichtsslijtage en hart- en vaatziekten. Mensen met matig overgewicht hebben ook meer te maken met deze aandoeningen dan mensen zonder overgewicht, maar het verschil is minder groot.

Het verschil komt deels voort uit verschillen in geslacht en met name leeftijd. Oudere mensen hebben zowel vaker overgewicht als vaker aandoeningen. Als hiermee rekening wordt gehouden, hebben mensen met obesitas echter nog altijd vijfenhalf keer zo vaak diabetes type 2 als mensen zonder overgewicht, drie keer vaker hoge bloeddruk en twee keer vaker gewrichtsslijtage en hart- en vaatziekten.

Bron(nen):