Waarom koud douchen goed voor je is

4 redenen om dagelijks koud af te douchen

Getty Images

Koud afdouchen, het klinkt niet erg aantrekkelijk. Toch is het het overwegen waard, want er zitten nogal wat gezonde voordelen aan koud douchen. Mariëtte Boon, internist in opleiding en onderzoeker naar bruin vet, geeft ons vier redenen om dagelijks koud af te douchen.

1. Kou boost je immuunsysteem

Het immuunsysteem van mensen kan je vergelijken met een leger dat indringers zoveel mogelijk buiten houdt of (als ze toch zijn binnengedrongen) een kopje kleiner maakt. Er zijn allerlei redenen waarom ons immuunsysteem zijn werk minder goed kan doen, zoals stress en ernstig overgewicht (obesitas). Als je langdurig veel stress hebt, stijgt het stresshormoon cortisol in het bloed. Cortisol dempt je immuunsysteem waardoor je vatbaarder bent voor infecties. Lichaamsvet beinvloedt je immuunsysteem. In geval van overgewicht en obesitas raakt je lichaamsvet (en met name het vet in je buik) ontstoken. Je immuunsysteem is dan zo druk bezig met de ontsteking in je vet dat je vatbaarder bent voor indringers vanuit elders. Kou zorgt ervoor dat verschillende onderdelen van je immuunsysteem op actief komen te staan. En dit is gunstig voor het bestrijden van sommige soorten infecties. Bovendien is uit een grote Nederlandse studie gebleken dat 30 dagen koud afdouchen (tot 90 sec) leidt tot 30 procent minder ziekmelding.

2. Kou boost je bruine vet

Mensen hebben twee soorten lichaamsvet: wit en bruin (en ja, dat heeft ook echt een bruinige kleur). Wit vet slaat vetten op, als een soort voorraadschuur, en we hebben er kilo's van. Bruin vet doet precies het tegenovergestelde: het verbrandt vetten tot warmte, een echte warmtekachel dus. Je hebt er ongeveer 300 gram van. Hoe harder je bruine vet werkt, des te meer calorieen je verbrandt. Door je bruin vet maximaal aan te zetten kan je tot 200 kilocalorieën per dag extra verbranden. Uit proefdierstudies weten we dat dit ook het cholesterolgehalte in het bloed verlaagt en je minder aderverkalking geeft. Dat is goed voor je hart! Of dit ook voor mensen geldt moet nog onderzocht worden. Wel is uit verschillende studies gebleken dat mensen die twee uur per dag bij een omgevingstemperatuur van 16-17 graden doorbrengen na zes weken bijna een kilo vet verliezen. Hoe kan je meer bruin vet kweken? Zoek regelmatig de kou op!  

3. Je kunt er gewicht door verliezen

Koud douchen stimuleert dus via je bruine vet je vetverbranding! Daardoor kan dagelijks koud afdouchen helpen om gewicht te verliezen. Wil je een paar kilo afvallen? Koud douchen kan je vetverbranding een extra zetje geven.

4. Goed voor je humeur

En de laatste reden, maar zeker niet de minste. Het is ook nog eens goed voor je humeur. Want als je dagelijks de dag start met een frisse koude douche maak je meer endorfine aan. Dat is een gelukshormoon. En het woord geluk zegt het al. Je zal je dus gelukkiger en vrolijker voelen. Ook zul je minder stress ervaren. Ook dit blijkt uit eerder genoemde studie.

Let op!

We zijn dus erg enthousiast over koud douchen. Maar wanneer kun je het beter niet doen? Wanneer je zwanger bent, epilepsie hebt, een ernstig hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, koude-urticaria, reumatoide artritis of het fenomeen Raynaud hebt, wordt koud douchen afgeraden. Bij twijfel kan je het beste vooraf met je huisarts overleggen.

Wil je meer weten over 'vet'?

Luister dan naar deze aflevering van Gezond Gesprek met als onderwerp 'vet'! In deze podcast praten Liesbeth van Rossum en Mariëtte Boon over lichaamsvet en hoe je dat kunt beïnvloeden.

Dr. Mariëtte Boon (1988) is internist in opleiding en promoveerde in 2014 cum laude aan het Leids UMC. Ze doet al jaren met veel toewijding onderzoek naar vetstofwisseling en bruin vet, een type vet dat vet verbrandt in plaats van opslaat.

Auteur