Wanneer lunchen op een schooldag?

Getty Images

Ik ben 17 jaar oud en ik vind mezelf zeker niet te dik (165 centimeter, 59 kilogram), maar wil toch graag een klein beetje afvallen. Ik ben al een tijdje bezig, maar zeker in het begin vond ik het moeilijk om van slechte etenswaren af te blijven en dagelijks te sporten. Aangezien ik 's ochtends niet veel tijd heb, hoe kan ik dan het beste ontbijten? Ik heb mijn eerste pauze om 11 uur en mijn tweede pauze om 1 uur. Wanneer is het dan het slimste om te lunchen? Maakt het trouwens uit als ik mijn lunch (bijvoorbeeld twee boterhammen) opsplits in één boterham in de eerste pauze en één boterham in de tweede pauze?

Maureen

Anita Mulderij, voedingsdeskundige

Heel goed dat je je verdiept in je gezondheid.

Afvallen is bij jouw gewicht niet nodig, dus let erop dat je niet weinig gaat eten, maar focus je vooral op de kwaliteit van je eten. Zorg dat je zoveel mogelijk natuurlijke voeding eet, die rijk is aan belangrijke voedingsstoffen.

Ik raad je aan om direct na het opstaan om te ontbijten. Begin met een groot glas water en kies daarna voor een gezond ontbijt van bijvoorbeeld havermout met een stuk fruit of naturel kwark met kaneel en rauwe noten.

Gezond tussendoortje

Neem in je pauze van 11 uur een tussendoortje, bijvoorbeeld een stuk fruit, rauwe groenten, rauwe noten, rozijnen, een gekookt ei of bijvoorbeeld een groene smoothie.

Om 1 uur kun je dan je lunch nemen. De lunch splitsen zou ik niet aanraden, een extra tussendoortje kun je goed gebruiken en wees ook niet bang dat je daarvan aankomt. Je lichaam heeft dit nodig om voldoende energie te hebben en zich te kunnen concentreren op de lessen.

Voldoende beweging

Elke dag sporten is zeker niet nodig voor een gezond en slank lichaam. Als je een strakker lichaam wilt, is het voldoende om elke dag een half uur te bewegen en twee à drie keer per week te sporten. Kies een sport die je leuk vindt, zodat je het met plezier en gemak kunt doen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Anita Mulderij is voedingsdeskundige bij jasperalblas.nl. Zij beantwoordt niet langer vragen voor Gezondheidsnet.