Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 17 augustus 2017

Wat is gezond vegetarisch broodbeleg?

Ik ben vegetariër en probeer een beetje op de lijn te letten. Nu vroeg ik me af: kan ik een vleesvervanger, zoals een schnitzel, gewoon 's middags op brood eten? Of is dit niet goed als je wilt afvallen?
Martin

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Natuurlijk kun je bij uitzondering een vegetarische schnitzel op brood eten, maar het is niet bedoeld als beleg. Vooral niet als je ook wilt afvallen. In één vegetarische schnitzel zitten ongeveer 250 kilocalorieën. Dit komt door het paneermeel, bij het bereiden zuigt dit veel vet op en dit maakt het vrij calorierijk. Zo’n schnitzel is daarom echt veel te veel om op je brood te doen. Ter vergelijking: pindakaas bevat ongeveer 100 calorieën, een plakje kipfilet slechts 19.

Gelukkig zijn er andere vleesvervangers die veel minder calorieën bevatten. In het vleeswarenschap liggen tegenwoordig allerlei soorten vegetarisch ‘vlees’-beleg. Zo is er vegetarische leverworst, filet americain en paté. Maar ook vegetarische boterhamworst, kipfilet en gerookte ham. Of probeer een keer hummus, dit is gemaakt van peulvruchten en ook een prima vleesvervanger.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!