Wat is gezond vegetarisch broodbeleg?

Getty Images

Ik ben vegetariër en probeer een beetje op de lijn te letten. Nu vroeg ik me af: kan ik een vleesvervanger, zoals een schnitzel, gewoon 's middags op brood eten? Of is dit niet goed als je wilt afvallen?

Martin

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Natuurlijk kun je bij uitzondering een vegetarische schnitzel op brood eten, maar het is niet bedoeld als beleg. Vooral niet als je ook wilt afvallen. In één vegetarische schnitzel zitten ongeveer 250 kilocalorieën. Dit komt door het paneermeel, bij het bereiden zuigt dit veel vet op en dit maakt het vrij calorierijk. Zo’n schnitzel is daarom echt veel te veel om op je brood te doen. Ter vergelijking: pindakaas bevat ongeveer 100 calorieën, een plakje kipfilet slechts 19.

Gelukkig zijn er andere vleesvervangers die veel minder calorieën bevatten. In het vleeswarenschap liggen tegenwoordig allerlei soorten vegetarisch ‘vlees’-beleg. Zo is er vegetarische leverworst, filet americain en paté. Maar ook vegetarische boterhamworst, kipfilet en gerookte ham. Of probeer een keer hummus, dit is gemaakt van peulvruchten en ook een prima vleesvervanger.


Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!