Zijn rijst en pasta dikmakers?

Getty Images

Ik snap iets niet. Er wordt steeds gezegd dat pasta en rijst dikmakers zijn en dan vooral voor de buik. Nu eten Aziaten dit het allermeest van alle mensen en die zijn vaak het slankst. Hoe kan dit?

Hanneke

Anita Mulderij, voedingsdeskundige

Aziaten eten inderdaad veel rijst. Net zoals wij veel aardappelen en brood eten. Naast rijst bestaan de traditionele voedingsmiddelen uit de Aziatische keuken veel uit verse groenten, vlees, vis, ei, noten en oliën. Allemaal natuurlijke voeding, wat het lichaam goed kan verteren. Als Aziaten in Nederland gaan wonen en ons Westerse eetpatroon aannemen met daarin brood, aardappelen, rijst, pasta en allerlei andere bewerkte producten, dan zullen ook zij last krijgen van overgewicht en voornamelijk rondom de buik.

Buikvet

Wanneer wij enkel brood zouden eten als koolhydraatrijk product, en daarnaast alleen maar gebruik zouden maken van natuurlijke voedingsmiddelen, dan zouden wij ook een stuk minder last van hebben van overgewicht en buikvet. Maar omdat wij bij elke maaltijd en tussendoor veel koolhydraten/suikers eten en zelfs drinken, kan ons lichaam dit niet meer verwerken en gaat dit direct opslaan rondom de buik.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Anita Mulderij is voedingsdeskundige bij jasperalblas.nl. Zij beantwoordt niet langer vragen voor Gezondheidsnet.