donderdag, 16 september 2021

Buikomtrek en BMI voorspellen hart- en vaatziekten

DEN HAAG - Iemands middelomtrek en BMI kunnen voorspellen hoe groot zijn of haar kans op hart- en vaatziekten is.

Dit blijkt uit een publicatie die vandaag verschijnt in het tijdschrift European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation, een tijdschrift van de Europese Vereniging voor Cardiologie.

De resultaten komen voort uit een grote studie van het RIVM onder ruim 20.000 Nederlandse mannen en vrouwen tussen de 20 en 65 jaar die 10 jaar zijn gevolgd. Aan de studie werkten onderzoekers mee van de Nederlandse Hartstichting, het RIVM en de Wageningen Universiteit.

Dodelijk
De middelomtrek en BMI zijn maten om te bepalen of mensen overgewicht of ernstig overgewicht hebben. Uit het onderzoek blijkt dat bij mensen met overgewicht of obesitas de helft van alle dodelijke hart- en vaatziekten en een kwart van alle niet-dodelijke hart- en vaatziekten toe te schrijven zijn aan hun (ernstige) overgewicht.

Bij mensen met obesitas blijkt de kans op dodelijke hart- en vaatziekten vier keer groter en de kans op niet-dodelijke hart- en vaatziekten twee keer groter dan bij mensen met een gezond gewicht.

Overgewicht en de gevolgen ervan vormen een groot probleem wereldwijd en in Europa. In Nederland is 52 procent van de mannen en 41 procent van de vrouwen te zwaar.

Sleutelrol
De Hartstichting vindt dat huisartsen bij vermoeden van overgewicht een belangrijke sleutelrol kunnen vervullen in het terugdringen van overgewicht. Door iemands middelomtrek en BMI te bepalen kunnen zij overgewicht eenvoudig signaleren. Vervolgens kunnen zij mensen doorverwijzen naar diëtisten of beweegdeskundigen om hun eet- en beweegpatroon aan te pakken.

Trefwoorden: