donderdag, 22 oktober 2020

Nachtdienst vergroot risico op prostaatkanker

BAARN - Mannen die ‘s nachts werken, lopen drie keer zoveel risico op prostaatkanker als mannen die overdag aan het werk zijn. Dat schrijven onderzoekers van de University of Quebec in het American Journal of Epidemiology.

Hoewel het verband tussen nachtwerk en kanker al eerder onderzocht is, richtte dat onderzoek zich meestal op het vaker voorkomen van borstkanker bij vrouwen die nachtdiensten draaien. Uit deze studie blijkt dat 's nachts werken mogelijk ook het risico op kanker vergroot bij mannen.

​Darm- en prostaatkanker De onderzoekers keken naar 3.137 mannen met verschillende typen kanker. Ze analyseerden hoe vaak deze mannen ’s nachts werkten en vergeleken dit resultaat met de roosters van 500 andere, gezonde mannen. Hieruit bleek dat nachtwerk het risico op darmkanker verdubbelt en het risico op prostaatkanker verdriedubbelt. 

​Melatonine Er wordt gedacht dat nachtdiensten schadelijk zijn voor het lichaam omdat ze de melatonineproductie onderdrukken. Dit hormoon maak je aan als het schemert, zodat je ’s avonds slaperig wordt. Blootstelling aan licht verstoort de melatonineproductie, waardoor er mogelijk een kettingreactie in het lichaam in gang gezet wordt die tumorgroei stimuleert.

De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in het American Journal of Epidemiology.

Bron(nen):