MIND Korrelatie krijgt steeds meer vragen van jongeren over seks en stress

Getty Images

MIND Korrelatie krijgt steeds meer hulpvragen van jongeren. Zij hebben vooral vragen over werkstress en (on)veilige seks. Dit blijkt uit het jaarverslag 2015 van de hulp- en advieslijn.

34 procent van de hulpvragers is tussen de 15 en 29 jaar oud. Zij maken vooral gebruik van de chat.

Het valt de hulpverleners van MIND Korrelatie op dat jongeren vooral contact opnemen over werkgerelateerde problemen. Jean-Pierre van de Ven, als psycholoog verbonden aan MIND Korrelatie: "Het gaat veelal om starters op de arbeidsmarkt die veel stress ervaren of bang zijn voor/kampen met een burn-out. Ook over soa's en de pil komen veel vragen van jongeren. Door de toename van het aantal jongeren halen de chats (42 procent) de telefoontjes (44 procent) bijna in."

Psychische problemen

Hulpvragen over psychische problemen (depressie, angststoornissen), relatieproblemen, mishandeling en (seksueel) geweld staan standaard in de top vijf van onderwerpen waar mensen hulp voor zoeken bij MIND Korrelatie. Van de Ven: "Wat de hulpverleners opviel in 2015 is dat ook veel mensen vragen hadden over overbelasting door mantelzorg, financiële problemen en schulden, narcisme en borderline in relaties en het 'hoe en waar van toegang tot de GGZ'.

Driekwart van de mensen die hulp zoekt doet dat voor zichzelf, de rest maakt zich zorgen over een partner, kind of iemand anders in hun omgeving. Ongeveer tweederde van de hulpvragers bestaat uit vrouwen en meisjes.

Hulp zoeken

MIND Korrelatie is te bereiken op nummer 0900-1450 (ma-vr van 9:00-18.00 uur, € 0,15/min). Mailen of chatten kan via www.mindkorrelatie.nl. De psychologen en maatschappelijk werkers van MIND Korrelatie luisteren, adviseren en verwijzen zo nodig door naar gespecialiseerde hulpverleners en websites.
 

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
  • Korrelatie