'Romkom verpest beeld relatie niet'

Getty Images

Romantische komedies zorgen niet voor onrealistische verwachtingen van een relatie bij jongvolwassenen. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Chapman University.

Een onderzoek onder 335 studenten toonde geen significant verband tussen het kijken van romantische komedies en geloven in idealen als 'liefde overwint alles', 'de ware' en 'liefde op het eerste gezicht'. "Veel mensen denken dat romantische komedies tot onrealistische verwachtingen leiden", aldus onderzoeker Veronica Hefner. "Uit ons onderzoek blijkt dat dit niet zo is."

Motieven
Wel laat het onderzoek zien dat de studenten die romantische komedies kijken om te leren over relaties, iets meer romantische idealen hebben. Er is vooral sprake van 'idealisatie van een partner'. Volgens Hefner houdt dit in dat ze geloven dat de ware partner geen gebreken heeft en vooral heel begripvol, liefdevol en accepterend is.

Ook andere redenen waarom de studenten naar de zogenaamde romkoms kijken, hadden invloed op het beeld van relaties. "Het is niet wat je kijkt, maar waarom je kijkt", legt Hefner uit. Het effect van de films is echter niet alleen maar negatief. Eerdere onderzoeken laten zien dat mensen vaak meer tevreden zijn met hun relatie, als zij hun partner zien als fantastisch en perfect.

Mannen
De onderzoekers vonden geen verschil tussen mannen en vrouwen. Hefner: "Ook dat gaat weer tegen een populaire aanname in: vrouwen zijn niet altijd degene met de meest romantische idealen." Uit een analyse van de inhoud van 52 films blijkt zelfs dat de mannen in de romkom romantischer zijn dan vrouwen. Daarbij benadrukt Hefner dat de situaties in de films best realistisch zijn. "Alleen het algemene gevoel van de film is wat aan de romantische kant."

De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Communication Monographs.

Bron 
  • Science Daily