Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
dinsdag, 30 mei 2017

Een scoliose, wat is dat?

Verkromming van de ruggengraat

4 procent van de mensen heeft het, toch is het een vrij onbekende vorm van rugpijn: scoliose. Wat is een scoliose precies? Welke klachten heb je dan en hoe kun je ermee leven?

De niet-medische term voor scoliose, een kromme rug, maakt in één klap duidelijk wat een scoliose is. Bij een scoliose is de wervelkolom (ruggengraat) zijdelings verkromd.

C- en S-vormige

Als de wervelkolom naar één kant kromgroeit, met dus één bocht, spreekt men van een C-vormige verkromming. Als de wervelkolom naar twee kanten kromgroeit, en dus twee bochten heeft, spreekt men over een S-vormige verkromming.

Vaak draait de wervelkolom ook nog eens om haar as (torsie-scoliose), daardoor ontstaat op borsthoogte aan de rugkant een bolling, oftewel een bochel (gibbus).

Welke klachten heb je bij scoliose?

Een scoliose kan pijn in je rug geven, met name wanneer je voorover buigt.

Welke klachten/aandoeningen kun je nog meer hebben wanneer je een scoliose hebt?

  • Een gekanteld bekken.
  • Ongelijke benen.
  • Hoofdpijn.
  • Uitstralende pijn naar je benen.
  • Vermoeidheid door verminderde longfunctie.

Overigens hoeft een scoliose niet per se klachten te geven. Zeker bij kinderen zijn er in de regel zelfs helemaal geen klachten. Dat neemt niet weg dat bij kinderen behandeling wel nodig is, om klachten in de toekomst te voorkomen.

Hoe ontstaat een scoliose?

Soms is een scoliose al bij de geboorte aanwezig, dan heet het congenitale scoliose. Veel vaker ontstaat de aandoening tijdens de groei, zo vlak voor de puberteit, rond de leeftijd van 10 jaar.

Een enkele keer ontstaat een scoliose nog later, bijvoorbeeld door veroudering. Waardoor een scoliose ontstaat, is heel vaak onbekend. De oorzaak kan zijn dat er afwijkingen zijn aan het bot, de zenuwen, de spieren of het bindweefsel.

Hoe wordt een scoliose behandeld?

Hoe eerder je een scoliose ontdekt, hoe beter de behandeling kan zijn. Het hoofddoel van de behandeling is ervoor te zorgen dat je wervelkolom niet verder verkromt. Een behandeling duurt vaak erg lang. Totdat je uitgegroeid bent, blijf je sowieso onder controle bij een orthopeed en fysio- of oefentherapeut.

Oefentherapie

Oefentherapie kent verschillende vormen, denk hierbij aan fysiotherapie, cesartherapie en mensendieck. Al deze therapieën doen net iets anders, maar met hetzelfde doel: de pijnklachten proberen te verminderen en de beweeglijkheid van - in dit geval - de rug verbeteren.

Een heel andere therapievorm is chiropractie. Ook een chiropractor richt zich op stoornissen van het bewegingsapparaat, maar zijn einddoel is om via gedoseerde mechanische impulsen het hele zenuwstelsel weer optimaal te laten functioneren.

Met alle therapievormen kun je zo goed mogelijk proberen te leven met een scoliose. Zeker als je een lichte scoliose hebt, een kromming tot 25 graden, kan oefentherapie goed helpen bij eventuele pijnklachten. De kromming wordt berekend door een orthopeed met behulp van een speciaal daarvoor ontwikkelde methode: de methode-Cobb.

Orthopeed

Een orthopeed is een arts die is gespecialiseerd in afwijkingen aan het bewegingsapparaat. Hij kan de afwijking van de ruggengraat bij kinderen onder controle brengen door het laten dragen van een brace of gipskorset. Dat gebeurt wanneer de kromming tussen de 25 en 45 graden is. Oefentherapie kan daarnaast nodig zijn om de spieren te versterken.

Operatie

Ernstige gevallen van een scoliose, dat wil zeggen wanneer de kromming groter is dan 45 graden, kunnen worden geopereerd. Een brace heeft bij deze gevallen geen zin meer, want die kan niet meer voldoende corrigeren.

Bij kinderen opereert men sneller dan bij volwassenen. De ruggenwervel van een kind is namelijk nog soepel en kan snel herstellen van zo'n operatie. De ruggenwervel van een volwassene is vaak al wat stijver en herstelt langzamer.

Bij de operatie wordt de rug door de orthopedisch chirurg als het ware vastgezet met behulp van metalen staven, waardoor verdere kromgroei voorkomen wordt.

Lees ook

Reactie toevoegen

24 Comments

Door Mi (niet gecontroleerd) op ma, 05/15/2017 - 01:25

Als je erger pijn heb maar er niks tegen kan doen.

De dokter is al meerder keren snachts langsgewwst om te kijken of alles wel goed ging maar ik had zoveel pijn dat zelfs dicloveanc niet hielp de dokterschteef oxicodon voor maar.. Ik bleek algetisch te zijn toen moest de doktervweer komen em moesten we met de bulance naar het zieken huis om mijn maag leeg te laten pompen

Door Mi (niet gecontroleerd) op ma, 05/15/2017 - 01:20

Hallo, mijn mooie leven is omgeslagen door mijn rug...

Ik ben geboren met scoliose. Ben nu 16 en heb een lastig leven gehad.mijn ouders zijn gescheiden toen ik net 1jaar was.. Er zijn 3 recht zaken geweest over de voogdij Maar mijn moeder heeft de voogdij en daar woon ik mijn vader zie ik niet meer. Ik heb 4 stiefvaders gehad door 1 ben ik mishandeld . toen ben ik in het ziekenhuis beland aan de zuurstof op de intensive care. Ik ben er net achter dat ik scoliose heb van 75 graden en moet worden geopereerd.

Ik lag op de operatie tavel alleen de narcose moest er nog ik via een spuithe. Maar ik ben doodsbang voor naalden en gilde alles bij elkaar en was helemaal aan het trillen. De chirurg zij "zo vaat het echt niet goed ik wil niet het risico lopen dat je mis prikt dus laten we er maar mee stoppen". En dat deden ze. Op dat moment was ik opgelucht.

Ik hen veel pijn en slik minimaal 3x per week diclovenac en soms ook wel daglijks. En paracetamol. Ik kan heel goed sporten was op Nederlands niveau maar mag niet meer door mijn rug want ik zat altijd op trampoline. Verder had ik een internationale modellen carrière. Zo zijn we er achter gekomen bij een catwalk show in parijs... Nog voor de show. Toen moest ik stoppen omdat dat niet kon volgens de baas van de show..

Door M (niet gecontroleerd) op ma, 05/15/2017 - 00:49

Hallo,

Ik hen ook een scoliose van 57 graden heb ee eth veel last van. Heb nu een brace. Maar heeft minimaal effect. Er is zelfs 1 graden bij gekomen. Ik heb de bostenbrace. Je kan er goed kleren over aan doen en ook high waisted broeken. Maar heb wel ademhalingsproblemen en verminderde longfunctie en de Grace geeft weinig ruimte om adem te halen Maar ben verder erg positief over de Grace.

Officieel zou ik geopereerd moeten worden maar mijn moeder en ik hebben besloten dat niet te doen. Omdat je je helen leven moeilijk kan buigen. Met metalen staven IJ je rug.

De RSC brace
Wij gaan morgen de RSC brace ophalen omdat ik daar makkelijker in kan ademhalen. Van weg en mij longproblemen.

Scoliosis care clinic
Ik ben zelf hier geweest en ben er ergvposiyief over. Bij de scoliose clinic proberen ze met oefeningen je rug recht te krijfen. Kijk zeker even op hun website als je een operatie wilt voorkomen of wil dat je minder pij hebt.

Door M (niet gecontroleerd) op ma, 05/15/2017 - 00:48

Hallo,

Ik hen ook een scoliose van 57 graden heb ee eth veel last van. Heb nu een brace. Maar heeft minimaal effect. Er is zelfs 1 graden bij gekomen. Ik heb de bostenbrace. Je kan er goed kleren over aan doen en ook high waisted broeken. Maar heb wel ademhalingsproblemen en verminderde longfunctie en de Grace geeft weinig ruimte om adem te halen Maar ben verder erg positief over de Grace.

Officieel zou ik geopereerd moeten worden maar mijn moeder en ik hebben besloten dat niet te doen. Omdat je je helen leven moeilijk kan buigen. Met metalen staven IJ je rug.

De RSC brace
Wij gaan morgen de RSC brace ophalen omdat ik daar makkelijker in kan ademhalen. Van weg en mij longproblemen.

Scoliosis care clinic
Ik ben zelf hier geweest en ben er ergvposiyief over. Bij de scoliose clinic proberen ze met oefeningen je rug recht te krijfen. Kijk zeker even op hun website als je een operatie wilt voorkomen of wil dat je minder pij hebt.

Door Burak (niet gecontroleerd) op ma, 04/24/2017 - 21:14

Hallo Sara,

Ik wil je even wat vragen stellen betreft scoliose. Kan je mij hierover terug berichten.

Groet Burak

burakugurlu@msn.com

Door Anoniempje._x (niet gecontroleerd) op wo, 04/05/2017 - 21:43

Ik heb scolliose vanaf me geboorte al
Ik ben nu elf jaar
We kwamen er pas echt achter toen ik 9 was (2 jaar geleden )
Mijn bocht is 47 graden en het is een s bocht ik moet elke 6 maanden kijken of het stabiel of minder is geworden en als het meer wordt dan word ik gelijk geopareerd met twee ijzere staven tussen me ruggengraat dan moet ik elke maand mijn rug weer openen via dezelfde litteken
Ik draag een brace (korset) en die moet ik dragen tot ik ben uitgegroeid
Ik wou nog even zeggen : scolliose komt meer voor bij meisjes dan bij jongens

Door Anne (niet gecontroleerd) op di, 12/20/2016 - 00:05

Dat heet een C vormige scoliose

Door Merlijn (niet gecontroleerd) op wo, 11/09/2016 - 14:46

Hoi,

Onze dochter heeft een scoliose is nu 14 jaar. We zijn wegwezen naar het bij het ziekenhuis, de orthopeed. Hij gaf aan je moet wachten. Beste mensen we zijn er inmiddels achter een scoliose is een serieuze aandoening we hebben alles geprobeerd wat mogelijk was. Een ding is belangrijk wachten is GEEN optie!!! Ze heeft nu een maatwerk Brace (type Chenau) dus geen standaard Boston. en oefeningen volgen schoot we zij van een (operatie) 45 bocht nu terug naar 20 graden in 1,5 jaar tijd. geen mooi verhaal wel de realiteit! Wat je ook doet niet wachten!!! Zo snel mogelijk een maat brace regelen, dragen tot minimaal 2 jaar na ongesteldheid (bij meisjes). Ben bereid onze zoektocht te delen: M_Swinkels@hotmail.com

Door Eva (niet gecontroleerd) op do, 09/22/2016 - 20:03

Hallo Sara,

IK heb ook een kleine scoliose. geen idee hoe het heet, maar ik heb er tijden ook extreem last van gehad. met zitten, en ik stond heel gebogen. Ik heb een jaar aan fysiotherapie gedaan, zodat mijn scoliose niet verder ging en dat mijn rugspieren sterker werden. Mijn houding is goed verbeterd en ik heb veel minder pijn. Dit jaar in denk ik juni, ben ik "ontslagen" bij de fysiotherapeut omdat het steeds beter gaat. Zelf ben ik nu ondertussen 17 jaar. Ik was op mijn 12de al geconstateerd met scoliose, maar kreeg er later meer last van. Hoop dat je hier iets aan hebt.

Door Arno (niet gecontroleerd) op za, 09/17/2016 - 12:15

Ik ben in 1993 in het Sint Maartenskliniek geopereerd aan scoliose. Daarvoor wel 10 jaar onder controle geweest. Ook veel therapie gehad. Ik mocht na 10 dagen het ziekenhuis alweer verlaten, wat wij best apart vonden toen. Het was namelijk een operatie van 3,5 uur. Mn rug is vastgezet met staafjes, waarvan later bleek dat er 1 gebroken was. Daarna nog een tijd in gips gelopen. Allemaal niet zo leuk als je 16 jaar bent. Inmiddels ben ik bijna 40. Ik heb eigenlijk nooit last gehad, behalve wel eens een stijve rug. Toch ben je er altijd mee bezig. Met bukken, sporten enz. Het is toch je rug, een een belangrijk deel van je lichaam. Ik kan er redelijk mee omgaan,. maar heb soms mn dip. Dan baal ik dat ik het heb. Maar ach, je kan er gelukkig oud mee worden.
Mocht iemand wat meer willen weten over mijn ervaringen, of andere vragen, dan kun je me gerust mailen. a.keizer9@upcmail.nl