maandag, 20 september 2021

Standaard herniaoperatie meest effectief

LEIDEN - De standaardoperatie voor een hernia in de onderrug blijkt effectiever dan opereren met de tegenwoordig veel toegepaste sleutelgattechniek.

Dat zijn de verrassende onderzoeksresultaten die Mark Arts, onderzoeker in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en neurochirurg in het Medisch Centrum Haaglanden (MCH), deze week in The Journal of the American Medical Association (JAMA) publiceert.

Aan het onderzoek, onder leiding van prof. dr. Wilco Peul, hoogleraar neurochirurgie in het LUMC en neurochirurg in het MCH, deden 328 patiënten mee die langer dan acht weken beenpijn hadden van een rughernia.

Loting
De patiënten kregen gedurende het eerste jaar niet te horen welke van de twee behandeltechnieken zij hadden geloot: de gangbare herniaoperatie, waarbij de spieren opzij worden geschoven, of de minder ingrijpende sleutelgatoperatie. Bij deze ingreep wordt de spier niet losgemaakt, maar verwijdert de chirurg de hernia via een buisje door de rugspier.

Buisjesmethode
De verwachting was dat patiënten die met de nieuwe 'buisjesmethode' geopereerd waren, minder rugpijn zouden hebben en sneller weer hun dagelijkse werkzaamheden konden oppakken. Dat bleek niet zo te zijn.

Een jaar na de operatie was 79 procent van de patiënten die volgens de gangbare methode geopereerd was, goed hersteld. Bij patiënten die de nieuwe sleutelgatoperatie hadden gehad, was dat 69 procent.

Verder onderzoek is nog nodig om duidelijkheid te krijgen waarom de nieuwe methode minder effectief is.

Trefwoorden: