Je lichaam in vorm gekneed

Verschillende massagevormen

Getty Images

Een goede massage helpt je spieren te ontspannen en je bloedsomloop te verbeteren. Het aantal stresshormonen in je lichaam neemt af en opgehoopte afvalstoffen worden sneller afgevoerd. Hierdoor neemt je weerstand toe en voel je je energieker.

Of je nu thuis aan de slag gaat met een flesje massage-olie van de drogist, of je laat verwennen in een kuuroord of bij de massagesaon, een goede massage is altijd lekker. Maar welke vorm kies je?

Klassieke Zweedse massage

De bekendste massagevorm is de klassieke Zweedse massage. Het lichaam wordt daarbij met langzame, glijdende bewegingen gekneed en gewreven. De bewegingen gaan gewoonlijk met de bloedstroom mee, in de richting van je hart, om je bloedcirculatie te stimuleren.

Op z'n Japans

In kuuroorden en beautycentra kun je ook vaak kiezen voor een shiatsu massage. Bij deze Japanse drukpuntmassage wordt met behulp van duimen, vingers en handpalmen druk gezet op bepaalde punten op je lichaam. Je lichaam zou daardoor worden aangezet om eventuele energieblokkades op te heffen. De masseur gebruikt bij een dergelijke behandeling geen spierkracht, maar zijn eigen lichaamsgewicht om druk uit te oefenen.

Voetzolen en monnikenwerk

Bij een voetreflexzonemassage wordt druk uitgeoefend op verschillende punten op de voetzool. Volgens reflexologen kun je daarmee blokkades opheffen, die zich in je lichaam hebben gevormd. Zo kun je de harmonie in jezelf herstellen. Thai-massage is een oude massagevorm die oorspronkelijk werd beoefend door Boeddhistische monniken in Thailand. Het is een interactieve massage, waarin elementen van yoga herkenbaar zijn. Er wordt gebruikgemaakt van rek- en strekoefeningen en het uitoefenen van zachte druk op de energiebanen in het menselijk lichaam. 

 

Hete stenen en warme olie

Naast bovengenoemde behandelingen kun je je lichaam in beautycentra en kuuroorden vaak nog aan een hele reeks andere massagevormen onderwerpen. Zo is er bijvoorbeeld de sportmassage voor wie herstellende is van een blessure of vermoeide en stijve spieren heeft. Maar er zijn ook meer exotischer massagevormen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een hot stone massage met warme basaltstenen? Of de Ayurvedische massage, waarbij je hoofd en lichaam met warme kruidenoliën uit India worden gemasseerd?

Auteur