Net getest: Vibrosaun

Massage in de sauna

Getty Images

De Vibrosaun doet precies wat zijn naam al zegt: het apparaat masseert en is een eenpersoons sauna. En moet helpen bij pijn, overgewicht, stress en nog een waslijst aan ongemakken. We mogen hem een half uurtje proberen.

"Hier staat 'ie dan", zegt Heidi van den Heuvel van Sun & Beauty Boulevard in Amersfoort trots terwijl ze de deur van een kamertje openzwaait. Binnen staat een groot wit apparaat. Het hele ding vind ik het meest nog lijken op een 'ijzeren long'; een apparaat dat vroeger werd gebruikt om longpatiënten te beademen. Je ligt helemaal in een capsule, met uitzondering van je hoofd.

Claustrofobisch

"Maar wat als ik er ineens uit wil?", vraag ik benauwd. Ik word spontaan een beetje claustrofobisch van het idee. Heidi glimlacht: "Dat hoor ik wel vaker van bezoekers. Ik blijf er dan altijd even bij staan als ze er net in liggen, maar meestal is dat de tweede keer al niet meer nodig." Ze demonstreert hoe makkelijk je de halfronde bovenkant omhoog kan duwen, mocht je er uit willen of het te warm krijgen. Dat stelt me gerust.

Dat je hoofd er niet in ligt, blijkt juist een voordeel voor veel mensen. Ook ik houd niet zo van de sauna, omdat ik er het gevoel krijg dat ik van mijn stokje ga. De Vibrosaun houdt letterlijk je hoofd koel. Er zitten blazertjes in die frisse lucht in je gezicht blazen. Zo kunnen ook mensen met problemen aan de luchtwegen genieten van een sauna.

Voordelen

Bovenaan het voordelenlijstje in de informatiefolder van de Vibrosaun staat 'vermindert spier- en gewrichtspijnen'. Dat komt goed uit, want ik ben aan het klussen en mijn lichaam voelt na twee weken sjouwen en schilderen ook behoorlijk 'verbouwd'. Bovendien - zo belooft puntje acht – creëert de Vibrosaun een aangename, ontspannen omgeving die stress tegengaat. En dat kan ik ook wel gebruiken, getuige mijn vele gevloek in de auto afgelopen week.

Op het foldertje staat verder nog: 'regelmatig gebruik verlicht rugpijn, reumatische en artrotische pijnen, stimuleert de nierfunctie en bloedcirculatie, helpt bij afslanken, vermindert slapeloosheid'. Nu kan ik me voorstellen dat een half uurtje per week ontspannen liggen en diep ademhalen misschien al zou helpen om stress en slapeloosheid te verminderen, maar wie doet dat nou uit zichzelf? Bovendien is het af en toe ook fijn om jezelf te verwennen met een sauna en massage.

Brommen

Voor een eerste bezoek is het best lastig om meteen te genieten en te ontspannen. Je kunt namelijk een heleboel zelf instellen. Hiervoor heb je verschillende knopjes aan de binnenkant van de kap. Voor je gezicht zie je een dashboard dat aangeeft wat je aan het instellen bent. Ik begin met een lage temperatuur, 50 graden, maar al snel schroef ik dat op naar 70 graden. Hij kan tot 85 graden, maar dat lijkt me iets voor ervaren saunabezoekers.

De massage kan harder en zachter bij je onderbenen en onder je rug. Op zijn hardste stand lijkt het of je op een wasmachine ligt die aan het centrifugeren is, dus ook daar besluit ik een gemiddeld vermogen in te stellen. Dan heb ik nog een knopje voor een blazertje in mijn gezicht en de sterkte van de muzikale klanken die uit de boxjes komt naast mijn oren. De muziekkeuze vind ik moeilijk. Op zich bromt het apparaat nogal luid, dus mogen de ontspannende klanken wel wat harder. Maar het geluid van kletterend water dat hard in je oor schalt is lang niet zo ontspannend als een zacht ruisende waterval.

Ontspannen

Wanneer ik eindelijk de voor mij juiste instellingen heb gevonden, zie ik op het klokje op het dashboard dat ik nog maar zeven minuten heb tot het einde van mijn sessie. Ik knijp mijn ogen vast dicht en denk: 'Ontspan, ontspan!' Zoals je begrijpt zou het voor dit stukje beter zijn als ik nog een keer was geweest. Jezelf laten gaan in een omgeving die je kent is toch wat makkelijker. Toch voel ik me na een half uur in de Vibrosaun lekker loom en zijn mijn spieren prettig warm. Ik vind dat het een bezoek aan een sauna en masseur niet kan vervangen, maar het is wel praktischer om in te passen in je dagelijkse leven. Voor een klein bedrag huur je even een plekje en moment voor jezelf, tussen boodschappen en avondeten. En mocht je inderdaad minder pijn hebben of zijn afgevallen, dan is dat mooi meegenomen.

 

Auteur 
  • Chantal van der Leest