Geven verhoogde schildklierwaarden meer kans op schildklierkanker?

Getty Images

Ik heb mijn schildklierwaarden meerdere keren laten meten. Vorig jaar was het TSH 4 en nu in 2019 is dit verdubbeld naar TSH 9. In hoeverre moet ik bang zijn voor schildklierkanker? Wat zijn dan de specifieke klachten? Welke onderzoeken kunnen dit concreet vaststellen of uitsluiten?

Dennis uit Uden

Miranda Boom, verpleegkundig specialist Interne geneeskunde met specialisatie (onder andere) schildklieraandoeningen bij het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen en expert bij MijnSchildklierwijzer:

Een TSH waarde tussen 0.27 tot 4.2 mU/L zijn normale waarden***. Het gaat bij jou nog om relatief mild verhoogde TSH waarden, dus een op het randje van te langzaam werkende schildklier. Dit noemen we een subklinische hypothyreoïdie. In combinatie met de klachten zou een proefbehandeling gestart kunnen worden, maar een subklinische hypothyreoidie hoeft niet perse behandeld te worden. Wel is het verstandig om bij stijging van TSH waarden de controle te herhalen over enkele maanden of een jaar.

Voor wat de angst voor schildklierkanker betreft, kan ik kan je gerust stellen. Schildklierkanker komt bij een te langzaam werkende schildklier niet vaker voor dan bij mensen met een normaal werkende schildklier. Meestal is er eerst sprake van een zwelling of bobbel in de schildklier waarna in een punctie bekeken wordt of het goedaardig is. Zo'n zwelling of een bobbel in de schildklier is te herkennen aan klachten als een krakende stem, heesheid, slikklachten, veel kuchen en veelvuldig schrapen van de keel. Toch zijn gelukkig verreweg de meeste schildklier zwellingen en bobbels goedaardig. Heb je last van bovengenoemde klachten, dan kun je altijd je specialist raadplegen.

***Normale waarden kunnen per ziekenhuis afwijken