zondag, 18 april 2021

'95 procent studenten verwijdert schaamhaar'

Het verwijderen van schaamhaar lijkt steeds gebruikelijker te worden, maar over de beweegredenen is nog weinig bekend. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 95 procent van de studenten hun schaamhaar regelmatig verwijdert.

Scheren is daarbij de meest genoemde techniek: 82 procent bij de vrouwen en 49 procent bij de mannen. Vrouwen zijn vaker haarloos dan mannen (50 tegenover 19 procent). Opvallend is ook dat mannen veel sterker de voorkeur geven aan een partner zonder schaamhaar dan vrouwen. Twee derde van de mannen ziet graag een 'haarloze' sekspartner. Bij vrouwen is dit een kwart.

Onderzoek

Deze cijfers zijn afkomstig van een studie uitgevoerd door onderzoekers van onder andere de Georgia College & State University en de Princeton University. De wetenschappers bestudeerden 1110 studenten van een grote en een kleine universiteit. Ze vroegen de studenten onder andere of ze de afgelopen vier weken hun schaamhaar hadden verwijderd, wat hun redenen daarbij zijn en of ze bijwerkingen ervaren.

Bij de vrouwen ging het scheren van het schaamhaar gepaard met gevoelens van hygiƫne, comfort, sexappeal en sociale aanvaardbaarheid. Vrouwen rapporteerden ook vaker 'bijwerkingen' van het verwijderen van het haar. Jeuk was daarbij de belangrijkste factor. Volgens de onderzoekers is dit een logisch resultaat want vrouwen verwijderden hun schaamhaar ook vaker en scheerden over het algemeen ook meer haar weg.

Het onderzoek is gepubliceerd in the Journal of Sexual Medicine.

Trefwoorden: