zondag, 18 april 2021

Abortusklinieken willen vergoeding spiraaltje

Gezamenlijke abortusklinieken willen dat de overheid meebetaalt aan spiraaltjes voor vrouwen die een abortus hebben ondergaan. Dat hebben zij bepleit op initiatief van de Zwolse kliniek Stimezo.

Volgens Stimezo-directeur Margreet Jansen is het vergoeden van het voorbehoedsmiddel een manier om het aantal abortussen omlaag te krijgen. In 2017 werden in Nederland 30.523 zwangerschapsafbrekingen uitgevoerd. Dit blijkt uit deze maand verschenen cijfers van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Dat is 379 meer dan het jaar daarvoor. De gegevens over 2017 zijn de meest actuele cijfers.

Bescherming

Vrouwen die zich voor een abortus bij een kliniek melden, beschermen zich over het algemeen niet goed genoeg, weet Jansen. Het plaatsen van een spiraaltje zou het risico op ongewenste zwangerschap sterk verlagen. Jansen vindt dat de minister vanaf volgend jaar een vergoeding voor de spiraaltjes op moet nemen in de subsidie voor de klinieken. Momenteel loopt er bij de abortusklinieken een kostprijsonderzoek. Op basis daarvan worden strategische beslissingen genomen.

In april bespreken de abortusklinieken het onderwerp opnieuw met zorgminister Bruins, met wie ze ook in december al overleg hadden.

Bron(nen):
  • ad.nl