maandag, 14 juni 2021

Agressieve soa in opmars bij homomannen

Artsen maken zich zorgen over de opmars van een agressieve chlamydia-variant onder homomannen. LGV was een zeldzame seksueel overdraagbare aandoening, maar vorig jaar is het aantal infecties meer dan verdubbeld, van 51 naar 116. Dat schrijft de Volkskrant op basis van cijfers van de Amsterdamse soa-polikliniek die binnenkort bekend worden gemaakt.

Van de mannen die zich vorig jaar lieten testen, bleek ruim 1 procent met LVG geïnfecteerd. Inmiddels zijn ook de eerste besmettingen bij heteroseksuelen vastgesteld. Vrees bestaat dat verspreiding daardoor nog sneller verloopt, zegt AMC-hoogleraar Henry de Vries, werkzaam in de soa-polikliniek.

​Geen klachten
LGV dringt door het slijmvlies de lymfebaan in waardoor lymfevaten kapot kunnen gaan en waardoor geen vocht meer kan worden afgevoerd. Ook kunnen vernauwingen in de darmen optreden. De infectie is goed te behandelen met antibiotica, maar het geniepige is dat een kwart van de patiënten geen klachten had. De Vries: "Zij kunnen het wel overdragen."

​Hepatitis C
Na een besmetting ontstaan wondjes, waardoor mensen makkelijker andere soa's (waaronder hiv) oplopen én overdragen. Dat verklaart mogelijk de stijging van het aantal gevallen van hepatitis C onder Amsterdamse homo's.