Geen landelijke screening chlamydia

Getty Images

BAARN - Landelijke chlamydia-screening voor jongeren wordt niet ingevoerd. Dit schrijft minister Schippers (Volksgezondheid) vandaag aan de Tweede Kamer.

Het is belangrijk om 16- tot 30-jarigen regelmatig op chlamydia te testen, omdat de kans om geïnfecteerd te worden binnen deze leeftijdsgroep groot is. Het ministerie van Volksgezondheid besloot daarom te onderzoeken of een landelijke screening zinvol is.

Oproep
Vanaf april 2008 kregen 300.000 jongeren van 16 tot en 30 jaar in de regio's Amsterdam, Rotterdam en Zuid-Limburg een oproep om mee te doen aan een chlamydia-screening. In 2010 is deze proef geëvalueerd.

Weinig deelnemers
Een relatief laag aantal jongeren bleek deel te nemen aan de screening. Het aantal deelnemers nam bovendien steeds  verder af. De doelmatigheid van de screening is dan ook niet bewezen.

Laagdrempelig testen
Bij Schippers overweging om geen landelijke chlamydia-screening in te voeren, speelt ook mee dat jongeren zich al laagdrempelig kunnen laten testen. Dit kan overal in het land, gratis en anoniem, onder andere bij de soa-poli’s van de GGD.

Bron 
  • Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport