zondag, 18 april 2021

Helft senioren vrijt minstens een keer per week

Veel 50-plussers genieten van seks: ruim een derde geeft zijn of haar seksleven een 8 of hoger en bijna de helft vrijt minstens één per week. Dat blijkt uit een onderzoek van Plus Magazine in samenwerking met Rutgers WPF.

Het tijdschrift vroeg 1305 lezers met een partner in hoeverre ziekte, medicijngebruik of gewone ouderdomsverschijnselen hen beperken bij het vrijen. Zeker de mannen zitten nog lekker in hun vel. Maar liefst 90 procent voelt zich naakt op zijn gemak, tegenover 60 procent van de vrouwen. 70 procent van de stellen voelt zich vrij om met hun partner over seks te praten.

Last van lichaam

'Goede seks' is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Bijna de helft van de Pluslezers heeft in bed last van zijn lichaam. Mannen noemen erectieproblemen, moeite met opgewonden raken, veel tijd nodig hebben om klaar te komen en minder zin in seks als beperking. Voor vrouwen zijn de grootste problemen minder zin om te vrijen, stramheid en stijfheid en een droge vagina.

Wanneer het lijf niet meer doet wat ze willen, worden de 50-plussers creatief. Ze kiezen andere houdingen, praten over de problemen met hun partner of vragen een arts om hulp. "Seks kan leuk blijven, ook al moet het anders door leeftijd of ziekte", zegt Ineke Mouthaan van Rutgers WPF.

Geen seks meer

Twintig procent van de Pluslezers vrijt helemaal niet meer. Over de reden zijn mannen en vrouwen het niet eens; ze wijzen met de vinger naar elkaar. 36 procent van deze mannen geeft aan dat ze niet meer vrijen 'omdat zij niet wil', terwijl slechts 18 procent van deze vrouwen dit zelf aangeeft. 44 procent van de vrouwen zegt dat ze niet meer vrijen omdat hun man dit niet meer kan, slechts 31 procent van de mannen beaamt dit.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het juninummer van Plus Magazine.

Bron(nen):