Zo ontstaat vaginale droogheid

Van stress tot hormonale veranderingen

Getty Images

Vrouwen hebben bij vaginale droogheid vaak last van irritatie van de vagina, zoals jeuk, een branderig en/of stekend gevoel in het begin van de vagina, pijn bij het vrijen en het plassen en soms een onaangename geur door de veranderde zuurgraad in de vagina. Wat kan de oorzaak zijn van vaginale droogheid?

Gebrek aan opwinding gaat vaak samen met gebrek aan zin in seks, onvoldoende adequate stimulatie, angsten en remmingen. Schaamte voor het eigen lichaam, afleidende gedachten en gebrekkige communicatie tussen partners kan leiden tot verminderde of geen seksuele opwinding.

Veel vrouwen hebben seks zonder voldoende zin te hebben en dus geen of onvoldoende opwinding beleven. Het gevolg hiervan kan zijn dat door vaginale droogheid irritatie (bij de ingang van de vagina) kan ontstaan.

Vicieuze cirkel

Vrouwen omschrijven deze pijn meestal als branderig. Door de pijn kan op een gegeven moment angst voor pijn ontstaan, waardoor de bekkenbodemspieren kunnen gaan aanspannen (of dat vrouwen zelfs vaginistisch gaan reageren).

Het aanspannen van de bekkenbodemspieren kan ook weer pijnklachten geven, waardoor je helemaal niet meer opgewonden raakt en de vagina nog droger wordt. Op deze manier ontstaat er een vicieuze cirkel.

Spanningen

In perioden van nervositeit en stress produceert het lichaam minder vocht. Het resultaat hiervan kan zijn: droge ogen, mond en vagina.

Medicijngebruik/ziekten

Bepaalde medicijnen en ziekten kunnen voor vaginale droogheid zorgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan antidepressiva, medicijnen tegen urine-incontinentie, antihistaminica en diuretica.

Ook medische behandelingen kunnen klachten van vaginale droogheid geven, zoals tijdens en na chemokuren en nierdialyses. Bepaalde ziektes waarbij vaginale droogheid vaak voorkomen, zijn bijvoorbeeld diabetes, endometriose en nierziekten.

Na de bevalling

In de periode na de bevalling en in de tijd dat er borstvoeding wordt gegeven, treden er veranderingen op in de hormoonhuishouding. Hierdoor neemt de natuurlijke vaginale bevochtiging af. Meestal duurt dat enkele weken tot soms maanden na de bevalling. Wanneer borstvoeding wordt gegeven, duurt het herstel van de normale vochtproductie langer.

Tijdens en na de overgang

Tijdens de overgang neemt de aanmaak van het hormoon oestrogeen af. Door de afname van dit hormoon kan vaginale droogheid ontstaan.

De gemiddelde leeftijd waarop een vrouw in de overgang komt is 51 jaar. Vaginale droogheid komt voor bij ongeveer 55 procent van de vrouwen die in de overgang zitten. Vaginale droogheid wordt door de meeste vrouwen even vervelend ervaren als de meer bekendere overgangsverschijnselen, zoals opvliegers en transpiratie.

Gebruik van anticonceptiepillen

Van sommige anticonceptiepillen is bekend dat er een verandering in de vaginale afscheiding kan optreden. Dat kan tot vaginale droogheid leiden.

Auteur