Helpt ginseng voor betere seks?

Een kopje ginseng thee
Getty Images

Is het raadzaam om ginsengthee of pillen te slikken voor betere seks? Ik ben 80 jaar en slik ook bloeddrukmiddelen, bloedverdunners en een cholesterolverlager. De zin is er wel, maar de erectie wil niet altijd.

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Een erectie ontstaat door verwijding van bloedvaten in twee ‘kokertjes’ in de penis, die dan strak komen te staan. Als je ouder wordt – en als je last hebt van hart en vaten – gaat dit moeizamer. Over ginseng worden allerlei onbewezen gezondheidsclaims gedaan, zoals verlaging van de bloeddruk en verbetering van erecties. In ginseng zitten stoffen die van invloed kunnen zijn op de vaatfunctie, maar dat zegt niet veel over de werking ervan. Bovendien zijn er heel veel soorten ginseng en is er weinig controle op de producten. De bekende onderzoeksgroep Cochrane Collaboration heeft het onderzoek naar de invloed van ginseng op erecties onderzocht, met als conclusie dat het misschien iets doet maar niet veel. De bekende erectiepillen zoals sildenafil (Viagra) en tadalafil (Cialis) zijn bewezen zeer effectief. U moet wel voor een recept naar de huisarts, maar hij of zij kijkt daar echt niet van op.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine