zondag, 18 april 2021

Jongeren met goede band met ouders beginnen later aan seks

Jongeren die een betere relatie hebben met hun ouders beginnen op latere leeftijd aan seks dan jongeren die een minder goede band met hun ouders hebben. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

Een belangrijke bevinding, omdat jongeren die op latere leeftijd hun eerste seksuele relaties aangaan een gezondere seksuele ontwikkeling doorlopen met minder risico op bijvoorbeeld seksueel overdraagbare aandoeningen en tienerzwangerschappen. Dit komt onder andere doordat ze dan meer kennis, vaardigheden en levenservaring hebben.

Moeder-dochter relatie

Vooral de relatie met moeders is van belang voor de seksuele ontwikkeling van hun dochters. Hoe beter de band met hun moeders, hoe minder groot de kans dat meiden hun eerste ervaring met geslachtsgemeenschap hebben voor de leeftijd van 16 jaar. Uit ander onderzoek blijkt dat jongeren die na hun 16de voor het eerst seks hebben meestal een gezondere seksuele ontwikkeling doorlopen.

Een mogelijke verklaring is dat ze dan meer ervaring hebben opgedaan met bijvoorbeeld vriendschappen en intimiteit. "Maar ook zijn ze vaak beter op de hoogte van de risico's van onveilige seks", zegt onderzoeker Raquel Nogueira Avelare Silva, van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC.

De onderzoeker noemt het opvallend dat de kwaliteit van de band van de ouders minder sterk samenhangt met de timing van de eerste seksuele ervaring van hun zonen. Mogelijk komt dat doordat dochters meer tijd doorbrengen met hun moeders en zich ook meer laten beïnvloeden door hun moeders.

Nederlandse moeders zorgen meer uren voor hun kinderen dan vaders. Ze praten ook meer over seksualiteit met hun dochters. De effecten van de band die moeders met hun dochters hebben, werden in het Rotterdamse onderzoek niet gevonden voor de band tussen vaders en hun zoons.

Vervolgonderzoek

Nogueira Avelar e Silva: "Mogelijk zijn jongens sterker te beïnvloeden door hun vaders. Die invloed wordt wellicht niet verzilverd doordat Nederlandse vaders minder tijd doorbrengen met hun kinderen dan moeders. Het is dus belangrijk dat er wordt gekeken hoe jongens beter kunnen worden bereikt voor seksuele opvoeding en voorlichting en hoe de rol van de vaders kan worden versterkt."

Het is voor het eerst dat een studie naar de samenhang tussen de relatie met zowel moeders als vaders en eerste seksuele gedragingen onder zoveel jongeren is gehouden in Nederland. De precieze rol van moeders en vaders in seksuele ontwikkeling moet nog verder worden onderzocht.

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Pediatrics.

Bron(nen):