maandag, 26 september 2022

Morning-aftermethodes

Voorkom zwangerschap

De meest betrouwbare methode om niet zwanger te worden, is onthouding. Wil je toch seks hebben, dan is een gecombineerd gebruik van de pil en condooms het veiligst. Dan ben je goed beschermd tegen zwangerschap én tegen een soa. 

Maar er kan altijd iets misgaan bij het gebruik van anticonceptiemiddelen. Je kunt bijvoorbeeld de pil vergeten of het condoom kan scheuren. In dat geval kun je kiezen voor een morning-aftermethode: de morning-afterpil of het morning-afterspiraaltje.

Morning-afterpil

De noodpil (voorheen morning-afterpil) is geen gewoon voorbehoedsmiddel. Het is minder betrouwbaar dan andere vormen van anticonceptie. De noodpil is een 'paardenmiddel' en daarom alleen te gebruiken in noodsituaties.

De noodpil bevat een hormoon dat veel lijkt op een van de hormonen die een vrouw van zichzelf al heeft. Het heet levonorgestrel en zit ook in 'de pil'. Bij de pil zit er echter nog een ander hormoon bij.

Na het vrijen stelt de noodpil de eisprong bij de vrouw uit. Je kan dan niet zwanger worden. Er is namelijk geen eitje. Het kan zijn dat de eisprong al heeft plaatsgevonden tussen het vrijen en het slikken van de noodpil. Je kunt dan alsnog zwanger worden. Als het eitje eenmaal bevrucht is, werkt de noodpil niet meer. Het is geen anticonceptie of abortuspil.

Je moet de noodpil zo snel mogelijk na de onbeschermde seks innemen. De betrouwbaarheid is dan het grootst. Na drie dagen werkt het bijna niet meer. In Nederland kun je de morning-afterpil zonder recept kopen bij de apotheek of drogist.

Bijwerkingen

Van de morning-afterpil kun je misselijk worden. Wanneer je binnen drie uur na inname moet overgeven, dan is het waarschijnlijk dat je de hormonen in de pillen weer uitbraakt. Je moet dan zo snel mogelijk nieuwe pillen innemen. Het kan ook zijn dat je een paar dagen eerder of later menstrueert. Als de bloeding lichter is dan normaal, of wanneer je juist heel snel of helemaal niet ongesteld wordt, dan is het verstandig om na drie weken een zwangerschapstest te doen.

Tijdens het innemen en tot de volgende menstruatie ben je overigens onbeschermd en moet je dus een ander voorbehoedsmiddel gebruiken.

Morning-afterspiraal

Het spiraaltje kan tot vijf dagen na de gemeenschap geplaatst worden en voorkomt innesteling van een bevruchte eicel in de baarmoeder. Alle koperhoudende spiraaltjes kunnen als morning-aftermethode gebruikt worden. Het is een betrouwbare methode en het spiraaltje kan eventueel als anticonceptiemiddel blijven zitten. Het spiraaltje wordt door de huisarts ingebracht.