Oudere vrouwen bang voor 'condoomgesprek'

Getty Images

BAARN - Veel vrouwen van boven de vijftig daten en zijn seksueel actief. Ze zijn echter slecht op de hoogte van de daarbijhorende risico's voor hun gezondheid, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.

De meeste campagnes ter voorkoming van seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) zijn gericht op jonge mensen. Maar ook vijftigplussers hebben meer informatie nodig over dit onderwerp.

Onderzoek, gepubliceerd in het Amerikaanse vakblad Journal of Consumer Affairs, toont aan dat oudere vrouwen een betere dialoog met hun huisarts over het onderwerp willen en meer input uit de media over hoe je het onderwerp 'safe sex' aansnijdt bij een bedpartner.

Groepsgesprekken
Dr. Cynthia Morton van de universiteit van Florida onderzocht de kennis van vrouwelijke vijftigplussers op het gebied van seks en seksuele gezondheid. Daarbij werd ook het onderwerp 'veilige seks' aangekaard. Daarnaast organiseerden de onderzoekers groepsgesprekken waarbij werd gepraat over het vinden van een bedpartner op latere leeftijd, het beginnen over condoomgebruik en de toegang tot betrouwbare informatie over deze onderwerpen.

Bekende informatie
De studie toont aan dat oudere vrouwen wel weten dat er seksueel overdraagbare aandoeningen zijn, maar dat ze niet gemakkelijk naar de huisarts stappen om er meer informatie over in te winnen. Ze zijn onder andere bang dat de arts denkt dat ze 'dit al lang hadden moeten weten'.

Angst voor ruzie
De vrouwen bleken bovendien wel op de hoogte van het belang van condoomgebruik in de preventie van SOA's, maar brengen het onderwerp in bed niet ter sprake uit angst voor ruzie. Ze willen graag handvatten om dit onderwerp bij hun bedpartners ter sprake te brengen. Zij verwachten die tips vooral van hun huisarts, maar willen ook graag andere toegankelijke informatie, zoals via social media en vrouwenbladen.

Publiekscampagnes
De wetenschappers vinden dat er stappen gezet moeten worden om vrouwen voldoende zelfvertrouwen te geven condoomgebruik ter tafel te brengen. Zij vinden dat niet alleen huisartsen het onderwerp moeten aankaarten, maar dat ook de publiekscampagnes vaker op ouderen gericht moeten worden.

Auteur 
Bron 
  • EurekAlert