'Seks die wordt afgedwongen, zou geen seks moeten heten'

Column van seksuoloog Ingeborg Timmerman

verliefd-stel
Getty Images

Ingeborg Timmerman schrijft als seksuoloog en psychotherapeut columns over seks en psyche. Deze keer: Ingeborg doet vaak inspiratie op uit een gedichtje dat ze vroeger aan haar kinderen voorlas. Dat zorgt ervoor dat ze haar cliënten verder kan begeleiden in hun seksuele ontwikkeling én geluk.

Ik zoek een woord
Een heel nieuw woord
Een woord dat niemand kent
Ik zoek een woord
Dat zeggen wil
Dat jij de liefste bent

Dit gedichtje van Hans & Monique Hagen las ik graag voor aan de kinderen toen ze klein waren. Het komt vaak langs als ik in gedachten de week doorneem en blijf hangen bij verhalen van cliënten die nog aandacht behoeven. Het zorgt dat ik weer inspiratie krijg voordat ik deze mensen opnieuw zie en ze verder ­begeleid in het proces dat zij doormaken om hun seksualiteit zo te ontwikkelen dat ze er gelukkig van worden. In welke vorm dan ook.

Ik zeg weleens gekscherend: ik verkoop seks waar je echt heel blij van wordt, die je zó lekker en opwindend vindt dat je het ­iedere dag wel zou willen. Al die andere seks, seks die voelt als een klusje, een opgave, iets wat ‘erbij hoort’, verkoop ik niet. ­Fijne seks voelt alsof je het voor het eerst doet, of voor het laatst. Je gaat er helemaal in op, voelt en beleeft niets anders dan opwinding. De intimiteit met je partner is schaamteloos en ongeremd. Gek eigenlijk dat we voor deze manier van de liefde bedrijven hetzelfde woord gebruiken als voor seks ­zonder opwinding. Seks ­omdat het verwacht wordt, zonder gevoel. Seks die slechts een van beiden opwindend vindt,­ ­terwijl de ander de rit uitzit. Seks die wordt afgedwongen. Seks waarbij angst om te falen overheerst.

In het Engels bestaan meer dan vijftig namen voor sneeuw die precies ­aangeven wat voor sneeuw het is: poederig, ijzig, nat, etc. De woorden die wij als synoniemen hebben voor seks zijn hooguit platter of poëtischer. Ze missen de kwalificaties die ik eraan toe zou willen voegen. Seks die wordt afgedwongen zou eigenlijk geen seks genoemd mogen ­worden. Dat is ‘neks’, of zoiets. Ik zoek een woord…

Lees ook haar vorige column: 'Alleen met drank en drugs kan Nadia plezier aan seks beleven'

Dit artikel verscheen eerder in +Gezond oktober 2023. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai!

Ingeborg Timmerman werkt sinds 1990 als seksuoloog en is daarnaast psychotherapeut. Samen met Carlie van Tongeren heeft ze het boek Zin in Seks! geschreven.

Bron 
  • Plus Gezond