Sporten tussen de lakens

Sexercise

Getty Images

Een nieuwe manier van lichaamsbeweging is sexercise. Door verschillende seksstandjes kun je onder meer je buikspieren trainen en calorieën verbranden.

Critici van sexercise waarschuwen er echter voor dat je van seks juist geen prestatieklus moet maken. We zetten de voors en tegens van sportieve standjes op een rij. Met oefeningen.

Levensverlengend

Sexercises zijn oefeningen die je doet tijdens de seks om spieren te trainen. Volgens de Britse gezondheidsdienst (NHS) vermindert sexercise de kans op hartaanvallen en verlengt deze manier van lichaamsbeweging het leven van mensen. Daarnaast beweert de NHS dat endorfinen die vrijkomen bij een orgasme het immuunsysteem stimuleren. En dit helpt weer om kanker en rimpels te voorkomen.

Seksuele interactie

Ook volgens het boek 'Sexual Health' is seks gezond voor het lichaam. Woet Gianotten, voormalig medisch seksuoloog bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, werkte mee aan dit boek en vertelt: "Sporten en seksuele interactie hebben lichamelijk veel dezelfde voordelen. Met beide verbrand je calorieën en vet en verminder je inderdaad de kans op hart- en vaatziektes."

Toch geeft de seksuoloog niet de voorkeur aan sexercise ter vervanging voor sport. "Als je het bedrijven van de liefde alleen doet voor de lichaamsbeweging, kan het plezier van de seks verdwijnen. Waardoor je juist minder zin hebt in seksuele interactie."

Behoeftes kennen

Daarnaast legt Gianotten uit dat er mensen zijn die een grote seksuele behoefte hebben en mensen waarbij die behoefte veel minder aanwezig is. "Sommige mannen vinden bijvoorbeeld dat ze iedere dag moeten klaarkomen, alleen maar omdat ze denken dat dit normaal is."

"Ze kunnen hun partner met deze kronkel in hun gedachten gaan pushen om meer seks te hebben. Met sporten luisteren de meeste mensen beter naar hun eigen lichaam. Ze bepalen makkelijker wat ze wel of niet willen. Ook bij seks zouden ze naar zichzelf moeten luisteren."

29 sportieve standjes

Het Amerikaanse model en televisiepersoonlijkheid Kerry McCloskey zweert bij het seksdieet. Ze schreef het boek 'The Ultimate Sex Diet', waarin ze onder andere 29 oefeningen beschrijft die je tussen de lakens kunt uitvoeren. De Amerikaanse ontdekte dit dieet nadat ze 11,5 kilogram was afgevallen door intensieve seks met haar echtgenoot. Voor haar aanleiding om het boek te gaan schrijven. Het drukwerk vliegt als een warm broodje over de toonbank.

Voorbeelden

Train je beenspieren met de staande 'doggy style'. Beide partners moeten proberen om hun benen 10 tot 30 graden gebogen te houden tijdens de gemeenschap.

Het vrouwelijke bovenlichaam kan worden getraind doordat de man in een zithouding op een bank of bed plaatsneemt, de vrouw neemt positie tussen de benen van de man en legt haar handen aan beide kanten van zijn lichaam. Vervolgens gaat de vrouw over op orale seks, waarbij ze haar armen gebruikt als ondersteuning.

Echter, sexercise kost veel kracht zodat dit voor de gemiddelde persoon behoorlijk zwaar kan zijn. Voor die mensen een paar tips: eet iets tussen de oefeningen, zodat je energie blijft houden. En neem even pauze tussendoor, zodat je het met je partner beter volhoudt.

Faalangst

Seksuoloog Marieke Reijmers heeft vraagtekens bij sexercise. Ze vindt dat je juist geen prestatieklus moet maken van seks. "Of het nu gaat om klaarkomen, buikspieren trainen of alle standjes uit de Kama Sutra, het is beter om te streven naar ontspanning, plezier en intimiteit", meent Reijmers. "Er moet al zoveel!"

Volgens Reijmers kan prestatiedruk tot faalangst leiden en dat kan weer vermijding en tegenzin in de hand werken. "Moeten en genieten verhouden zich nu eenmaal slecht bij seks, niets is zo paradoxaal als het moet spontaan en leuk zijn", legt de seksuoloog uit.

Hand in hand

De meningen over sexercise blijven verdeeld. Alleen seks gebruiken om dat afgetrainde lichaam te krijgen, kan er juist toe leiden dat de seks niet meer leuk is. Echter, seksuele interactie is gezond voor het lichaam. Gianotten: "Als je plezier hebt in seks dan komen de sportvoordelen, zoals het verbranden van calorieën, vanzelf."

Auteur