Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zondag, 24 september 2017

Video: spiraaltje

Een spiraaltje is een klein voorwerp dat gebruikt wordt om zwangerschap te voorkomen.

Bevruchting vindt plaats als een spermadeeltje zich in het lichaam van een vrouw samenvoegt met een eitje. Een spiraaltje, of intra-uterien anticonceptiemiddel, voorkomt zwangerschap door het samenvoegen van het spermadeeltje en het eitje te verstoren of door te verhinderen dat een bevrucht eitje zich in de baarmoederwand nestelt.

Een spiraaltje is een klein voorwerpje van plastic of metaal, van uiteenlopende vorm en grootte. Het wordt door een medisch zorgverlener in de baarmoeder gebracht. Voor een vrouw met een spiraaltje is het belangrijk, regelmatig de plaats van het spiraaltje te laten controleren. Een arts kan dat door middel van bekkenonderzoek doen.

Een spiraaltje kan voor sommige vrouwen ongeschikt zijn en het gebruik ervan is altijd af te raden voor vrouwen die herhaaldelijk bekkeninfecties hebben gehad, abnormale vaginale bloedingen of baarmoederkanker. Onthoud goed dat een spiraaltje geen bescherming biedt tegen seksueel overdraagbare ziekten, zoals hiv.