Wat als je de pil vergeet?

Geen paniek!

Getty Images

Kom je er minder dan twaalf uur na het gebruikelijke tijdstip achter dat je bent vergeten de pil te slikken? Je kan de vergeten pil innemen tot 36 uur na inname van de vorige pil. De pil werkt dan nog even goed. Pil vergeten meer dan twaalf uur na het gebruikelijke tijdstip? Volg dan onderstaande adviezen op. 

Let op: deze raad geldt niet voor de minipil. Onderaan het artikel vind je daarover meer informatie.

Eerste pilweek

Vergat je de pil in de eerste week? Neem de vergeten pil nog in. Maak het pilschema gewoon af. Gebruik wel zeven dagen lang aanvullende anticonceptie (condooms). Heb je seks gehad zonder condoom in de twee dagen voor of zeven dagen na het vergeten van de pil, dan kun je het beste de morning-afterpil nemen.

Tweede pilweek

Vergat je de pil in de tweede week? Neem de vergeten pil alsnog in. Maak het pilschema gewoon af. Je hebt geen aanvullende maatregelen nodig als dit de enige pil is die je deze strip vergeten bent. Vergat je meer dan één pil, dan moet je zeven dagen lang een condoom gebruiken.

Derde pilweek

Vergat je de pil in de derde week? Dan zijn er twee mogelijkheden:
1) Je bent één pil vergeten, maar in week ervoor geen pil vergeten.
- Zonder stopweek doorgaan met een nieuwe strip.
- Direct een stopweek inlassen en daarna doorgaan met een nieuwe strip.
2) Je bent één pil vergeten, en in week ervoor ook al een pil vergeten.
- Zeven dagen extra voorbehoedsmiddel en zonder stopweek doorgaan met nieuwe strip.
- Zeven dagen extra voorbehoedsmiddel en direct een stopweek inlassen. Daarna doorgaan met een nieuwe strip.
De kans om de pil te vergeten, wordt aanzienlijk kleiner wanneer je hem iedere dag op hetzelfde tijdstip slikt. Denk er in elk geval aan dat je nooit langer dan zeven dagen stopt met de pil. Als dat wél gebeurd is, dan is de pil pas na zeven dagen slikken weer veilig.

Op vakantie

Wil je tijdens de vakantie niet ongesteld worden, dan kun je bij de éénfasepillen simpelweg een pauzeweek overslaan. Je gebruikt dan non-stop twee verpakkingen en slaat een bloeding over.

Bij de twee- of de driefasenpil is doorslikken iets ingewikkelder. Als je het niet op de goede manier doet, kun je last krijgen van tussentijds bloedverlies bij de tweede strip. Lees de gebruiksaanwijzing dus zorgvuldig.

Diarree

Op vakantie, maar ook thuis, kun je te maken krijgen met braken of diarree. Moet je overgeven binnen drie uur na het slikken van de anticonceptiepil, dan is de pil nog niet door je lichaam opgenomen. Neem dan een extra pil uit je reservestrip. Na drie uur is de pil in het bloed opgenomen. Als je één keer last hebt van diarree, kun je hetzelfde doen als bij het braken.

Heb je langduriger diarree, dan is de hele pilcyclus verstoord en moet je tijdens het innemen van de rest van de strip een ander voorbehoedsmiddel gebruiken. Wanneer je geneesmiddelen gebruikt, vertel dan aan de dokter dat je de pil slikt en check de bijsluiter van medicijnen die je gebruikt. Sommige geneesmiddelen kunnen de werking van de pil namelijk beïnvloeden (onder andere antibiotica of Norit).

Minipil

Het vergeten van de minipil leidt snel tot problemen, omdat de timing erg belangrijk is. Wanneer je deze pil slechts drie uur te laat inneemt, moet je al een extra voorbehoedsmiddel gebruiken. Lees de gebruiksaanwijzing dus heel goed als je de minipil gebruikt.

Auteur 
  • Redactie