woensdag, 27 mei 2020

'Slank-gen' veroorzaakt overgewichtziekten

ROTTERDAM - Slank zijn betekent niet altijd dat je minder risico hebt op het ontstaan van hartaandoeningen en diabetes. Onderzoekers ontdekten een gen dat mannen slank maakt, maar de kans op ziekte juist verhoogt.

Deze bevinding publiceren internationale onderzoekers, waaronder wetenschappers van het Rotterdamse Erasmus MC, in het tijdschrift Nature Genetics. Het gevonden gen zorgt ervoor dat sommige mensen, vooral mannen, slanker zijn en minder lichaamsvet hebben. Datzelfde gen vergroot dus de kans op hartaandoeningen en diabetes.

Overgewicht
Tot nu toe werd gedacht dat vooral mensen met overgewicht groter risico hebben op het ontstaan van hart- en vaatziekten of diabetes. De groep onderzoekers kwam nu tot de verrassende conclusie dat ook slanke mensen dat risico kunnen hebben. Mensen met een bepaalde variant van het zogenoemde IRS1-gen blijken slanker te zijn maar wel ongezond hoge niveaus cholesterol en suiker in hun bloed te hebben.

Vetopslag

"Uit het onderzoek bleek dat het gen dat ervoor zorgt dat je slank blijft alleen de hoeveelheid vet onder de huid vermindert. De schadelijke hoeveelheid vet rond de inwendige organen blijft echter aanwezig.", legt Carola Zillikens uit. Zij is internist bij het Erasmus MC en één van de onderzoekers.

De onderzoekers gaan ervan uit dat personen met het 'slank-gen' minder in staat zijn om een teveel aan vet op een veilige plaats onder de huid op te slaan. In plaats daarvan stapelt het vet zich op in de buurt van de de organen, zoals de lever en het hart. Zillikens: "Daar kan het de normale functie van  organen aantasten. Zo kunnen hartaandoeningen en diabetes ontstaan."

Mannen
Deze resultaten waren sterker aanwezig bij mannen dan bij vrouwen. Dit zou te maken kunnen hebben met de verschillen in lichaamsbouw tussen mannen en vrouwen en daarmee de verschillen in de verdeling van vet over het lichaam.

Zillikens: "Mannen slaan minder vet op dan vrouwen en hebben relatief minder onderhuids vet en meer buikvet. Daarom zijn zij mogelijk gevoeliger voor een verandering in deze vetverdeling. Dit betekent dat mannen die er op het oog slank uitzien, toch teveel schadelijk buikvet kunnen hebben."

Bron(nen):