Doorbraak in onderzoek: eerste hormoonvrije anticonceptiepil

anticonceptiepil
Getty Images

De eerste hormoonvrije anticonceptiepil komt eraan: de pil mifepriston. Dat zorgt voor een doorbraak in het anticonceptieonderzoek. Het onderzoek is nog gaande, maar vooralsnog lijken er geen bijwerkingen te zijn. "De enige bijwerking die er is, is minder bloedverlies en minder pijn bij de menstruatie", vertelt Gunilla Kleiverda, gynaecoloog en coördinator bij Women and More, in NPO Radio 1.

De stof mifepriston was al bekend als een van de middelen in de abortuspil. Uit het onderzoek, Woman and More, blijkt nu ook dat de stof kan dienen als anticonceptiemiddel.

De huidige anticonceptiepil bevat de hormonen progesteron en oestrogeen. Mifepriston is een 'antihormoon': dat betekent dat de pil werkt tegen progesteron. "Progesteron is het zwangerschapshormoon dat ervoor zorgt dat de baarmoeder op de zwangerschap wordt voorbereid en dat de zwangerschap voortgezet kan worden. Omdat het de werking blokkeert, voorkomt het dus de zwangerschap", legt arts-onderzoeker Nanke Cui uit, in hetzelfde NPO Radio 1-programma.

Doorbraak in anticonceptieonderzoek

De nieuwe pil mifopriston is een echte doorbraak. "Omdat hij niet de normale pilhormonen bevat", zegt Cui. Vrouwen stoppen nu regelmatig met de pil omdat ze van die hormonen af willen. Cui voegt eraan toe: "Daarbij hoef je hem alleen maar wekelijks te gebruiken, en kunnen ook een mensen hem gebruiken die nu de pil niet mogen gebruiken. Die bijvoorbeeld een verhoogd risico hebben op trombose of op erfelijke borstkanker."

Bijwerkingen

Huidige bijwerkingen van de pil variëren van stemmingswisselingen tot hoofd- en buikpijn. Omdat er in de mifepriston-pil geen progesteron en oestrogenen zitten, heeft het niet deze bijwerkingen. "We hebben al een klein buitenlands onderzoek lopen. Daaruit blijkt dat 95 procent van de vrouwen geen enkele bijwerking ervaren. De enige bijwerking die er is, is minder bloedverlies en minder pijn bij de menstruatie", legt Gunilla Kleiverda, van Women and More, uit. "Dus dat is alleen maar voordelig."

Binnen drie tot vijf jaar op de markt

Het onderzoek van Woman and More naar mifepriston loopt nog. Je kunt je aanmelden om deel te nemen. Via een vragenlijst kun je kijken of je in aanmerking komt. Als alles volgens plan verloopt, kan de pil binnen drie tot vijf jaar voor iedereen beschikbaar zijn. 

Bron 
  • NPO Radio 1