donderdag, 7 juli 2022

64 procent van de Nederlanders ’s ochtends niet uitgerust

Goed slapen is voor veel mensen niet vanzelfsprekend. Dit blijkt uit de resultaten van een vragenlijst onder bijna 21.500 mensen op de website van Fonds Psychische Gezondheid. 64 procent van de ondervraagden voelt zich ’s ochtends niet uitgerust en 83 procent geeft aan door slaapproblemen soms of regelmatig minder goed te presteren op werk of school.

Lidewy Hendriks, psycholoog bij Fonds Psychische Gezondheid: "We hebben het hier niet over landelijke cijfers, maar wel over een flink aantal mensen dat slaapproblemen ervaart. 39 procent van de mensen die onze vragenlijst invulden heeft door slaapproblemen problemen in hun sociale leven. 88 procent maakt zich door hun slaapproblemen veel zorgen of voelt zich geïrriteerd, boos of depressief."

Slapeloosheid

Het meest voorkomende slaapprobleem is slapeloosheid. Voor zo’n 10 procent van de Nederlanders is slapeloosheid een langdurig (chronisch) en ernstig probleem. Zij hebben gedurende minstens drie maanden moeite met inslapen en/of doorslapen en zijn niet uitgerust overdag. Chronische slapeloosheid heeft vaak een grote invloed op het dagelijks leven.

Angstklachten en depressie

Hendriks: "Mensen die lijden aan chronische slapeloosheid ondervinden hier overdag veel hinder van. Doordat ze niet voldoende uitrusten hebben ze overdag last van extreme vermoeidheid en zijn prikkelbaar en labiel. Chronische slapeloosheid kan op den duur leiden tot angstklachten en depressie."

Op de website van Fonds Psychische Gezondheid staan tips, ontspanningsoefeningen en een Beter Slapen Challenge voor mensen die last hebben van slapeloosheid.