Gebruik je melatonine? Pas op voor bijwerkingen

Van diarree tot slapeloosheid

melatonine-bijwerking-gn
Getty Images

Veel mensen gebruiken melatoninetabletten bij slaapproblemen. Omdat melatonine ook van nature in ons lichaam voorkomt, denken veel mensen dat dit geen kwaad kan. Toch kun je door melatonine ook last van bijwerkingen krijgen. In de rubriek ‘Bijwerking’ lees je alles over een bijwerking van medicijnen. Deze keer: melatonine.

Melatonine is een hormoon dat ons lichaam zelf maakt. Dit gebeurt door de pijnappelklier in onze hersenen. Melatonine is belangrijk voor ons slaap-waakritme. Ons lichaam maakt melatonine aan wanneer het donker begint te worden. Dit zorgt ervoor dat je slaperig wordt. Midden in de nacht is de melatonineaanmaak het hoogst. Wanneer het licht wordt, neemt de aanmaak van melatonine weer af. Hierdoor word je wakker.

Melatoninetabletten

Veel mensen slikken extra melatonine om beter (in) te slapen. Er bestaan verschillende doseringen van melatoninetabletten. Een tablet met 0,3 mg of minder melatonine wordt nog gezien als voedingssupplement. Tabletten met een dagdosering van boven de 0,3 mg worden gezien als medicijnen. Melatoninetabletten zijn bij de drogist en in de apotheek te krijgen.

Wanneer kan extra melatonine helpen?

Wanneer je te weinig of op de verkeerde momenten melatonine maakt, kan het helpen om melatonine te gebruiken. Ook wanneer je een verstoord dag-nachtritme hebt kan melatonine helpen bij het inslapen. Bijvoorbeeld wanneer je nachtdiensten werkt of door verschillende tijdzones reist en daardoor last hebt van een jetlag.

Of extra melatonine ook echt helpt, is voor een groot deel afhankelijk van het moment dat je de tabletten inneemt. Het juiste moment om de tabletten te slikken, hangt weer af van wanneer de melatonineproductie in jouw lichaam begint. Met een melatoninetablet kun je dit moment bijvoorbeeld vervroegen. Het moment waarop de aanmaak van melatonine in jouw lichaam op gang komt, kun je helaas niet goed voorspellen op basis van wanneer je in slaap valt. Een arts kan een melatoninebepaling doen in je speeksel om dat moment precies te bepalen.

Kan melatonine ook bijwerkingen geven?

Hoewel melatonine een hormoon is dat ons lichaam zelf aanmaakt, kan het slikken van extra melatonine ook bijwerkingen geven. Dit weten veel mensen niet. Ook Bijwerkingencentrum Lareb ontvangt meldingen over bijwerkingen van melatonine. Deze meldingen gaan over melatonine als voedingssupplement en als medicijn. De top 10 van meest gemelde bijwerkingen is:

  • diarree
  • hoofdpijn
  • duizeligheid
  • hartkloppingen
  • misselijkheid
  • slapeloosheid
  • veel zweten
  • buikpijn
  • rare dromen
  • nachtmerries
  • verstopping
  • angst
  • een raar gevoel

Deze bijwerkingen staan niet in alle bijsluiters. Ook kan het een paar maanden duren voordat de natuurlijke aanmaak van melatonine weer hersteld is, wanneer je meerdere weken tot maanden lang melatonine geslikt hebt.

Wees dus voorzichtig met melatonine. Gebruik het alleen als je het echt nodig hebt en gebruik het niet te lang. Wil je weten wanneer je de tabletten het beste kunt slikken? Een arts kan je hier het beste over adviseren.

Dit artikel is geschreven door Bijwerkingencentrum Lareb. Dit is het Nederlandse meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van medicijnen, vaccins en gezondheidsproducten. Ook is Lareb het kenniscentrum voor medicijngebruik rondom de zwangerschaps- en borstvoedingsperiode: Moeders van Morgen. Om de veiligheid van medicijnen en vaccins te bewaken, verzamelt en analyseert Lareb meldingen van mogelijke bijwerkingen. Daarnaast doet Lareb vragenlijstonderzoeken en verspreidt Lareb kennis over bijwerkingen zo veel mogelijk.