Het ideale wekmoment

Uitgerust wakker worden

Getty Images

Wakker worden hoort te gebeuren als je in een lichte slaap bent. Dit is ook een van de redenen waarom je veel uitgeruster bent als je uit jezelf wakker wordt, dan wanneer de wekker je slaap abrupt verstoort. Zeker als je vanuit een diepe slaap wakker wordt, krijg je vaak te maken met onnodige vermoeidheid. Je ogen op het juiste moment openen dus, maar hoe doe je dat?

Tijdens het slapen doorloop je verschillende slaapfasen: de zogenaamde slaapcyclus. Deze duurt gemiddeld 90 minuten en je doorloopt de cyclus zo’n vier tot zes keer per nacht. De vijf fasen zijn:

1. Overgangsfase: sluimerende toestand
Dit stadium duurt 3 tot 5 minuten. Je lichaamstemperatuur daalt, de spieren ontspannen zich en de ogen bewegen langzaam. De bekende slaapstuip ervaar je ook in deze fase.

2. Diepere slaap
Het begin van de echte slaap; je wordt niet zomaar meer wakker. Deze fase duurt 30 tot 40 minuten.

3/4. Zeer diepe slaap
De derde en vierde fase worden meestal als een geheel gezien. Je bent erg ontspannen en moeilijk wakker te krijgen. In de eerste cycli van de nacht duurt deze fase erg lang, maar tegen de ochtend wordt het steeds korter.

5. REM-slaap
Deze laatste fase noemen we ook wel de droomslaap. De grote spieren van je ledematen zijn verlamd en je ogen bewegen snel. De hersenen zijn volop actief. Naarmate de nacht vordert worden de perioden met REM-slaap langer.

Vermoeid

Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat wanneer je gewekt wordt vanuit de laatste fasen van de slaapcyclus dat je je niet heel fit voelt. Meestal ben je dan suf, vermoeid en gedesoriënteerd. Het maakt eigenlijk niet uit hoe lang je geslapen hebt, maar je kunt er de rest van de dag last van hebben.

Uitrekenen

Het goede nieuws is dat je het moment waarop je gewekt wordt kunt beïnvloeden. Je moet ervoor zorgen dat je wekker op het juiste moment afgaat: tijdens een lichte slaapfase. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld je bedtijd of wektijd uitrekenen.

Ga er vanuit dat een slaapfase gemiddeld 90 minuten duurt. Als je om 7.00 uur op wilt staan tel je terug met 90 minuten. De ideale bedtijd is dan 22.00 of 23.30. Andersom kan ook. Wanneer je om 23.15 je ogen wilt sluiten, kun je de wekker het beste om 6.45 of 8.15 zetten.

Hulpmiddelen

Je ideale wek- of bedtijd berekenen klinkt natuurlijk hartstikke leuk, maar helaas valt slaap niet zo goed te plannen. Het komt voor dat je direct in slaap valt en de hele dacht doorslaapt, maar er zijn misschien ook avonden waarop inslapen minder snel lukt. Of je wordt ’s nachts wakker omdat je naar het toilet moet.

Gelukkig zijn er ook digitale hulpmiddelen die je kunnen helpen bij het wekken op het ideale moment. En nee, daardoor kom je niet ineens overal te laat. Je kunt namelijk een uiterste wektijd aangeven. Er bestaan polsbandjes die je lichaamsfuncties meten en je daardoor op het juiste moment wekken.

Ook zijn er verschillende apps die je slaap analyseren en je wakker maken in de lichtste slaapfase. Wel moet je je telefoon dan mee naar bed nemen. De bekendste en meest verkochte slaapapp is Sleepcycle.

Auteur 
  • Annemieke Hoogland