Mijn kind wil niet slapen!

Getty Images

Mijn dochter van 6 jaar slaapt eigenlijk al haar hele leven slecht. Naar bed brengen is een drama, ondanks een vast bedritueel. 's Nachts kruipt ze stiekem bij mijn man en mij in bed. Haar zusje van 3 gaat echter wel gewoon slapen. Ze heeft wel een scheef nekwerveltje gehad en de bevalling was erg moeizaam. Zou het daar iets mee te maken hebben?

M. Verhaaff

Herman van Tinteren, kinderarts

Slaapproblemen bij kinderen komen veel voor en in weinig gevallen spelen lichamelijke oorzaken daarbij een rol. Uiteraard kunnen kinderen wel eens ziek zijn, een oorontsteking hebben, of nog druk zijn in hun hoofd. Maar dat duurt geen weken en is altijd makkelijk terug te leiden. De bevalling of iets met de nekwervel zal dan ook niet de oorzaak zijn.

Veel vaker heeft het te maken met een aangeleerd patroon: het ongewenste gedrag is ooit ontstaan en op één of andere manier in stand gebleven. Soms speelt aandacht schenken daarbij een rol, omdat ook dat een positieve prikkel geeft. Hiervoor moet je heel precies weten wat er precies allemaal gebeurt rond bedtijd.

Ik vermoed dat een kinderpsycholoog kan uitzoeken waarom het gedrag van uw dochter niet veranderd en ze niet doorslaapt in haar eigen bed. De maatregelen die dan moeten worden genomen zijn vaak helemaal niet zo ingewikkeld en ook vaak tot mijn verbazing, lost het probleem dan in heel korte tijd op.

Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde. Inmiddels beantwoordt hij geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Je kunt je vraag wel stellen aan kinderarts Carole Lasham.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.