dinsdag, 22 september 2020

'Taboe op apart slapen blijft groot'

50-plussers met een relatie slapen massaal slecht. Bij negen van de tien stellen komen slaapklachten voor en ze houden elkaar wakker. Apart slapen kán dan een oplossing zijn, maar het taboe daarop is groot. Bijna een derde van de 50-plussers die apart slaapt, vertelt dat aan niemand.

Dat blijkt uit een onderzoek van Plus Magazine onder 1200 50-plussers. Toch slapen de meeste stellen met een verstoorde nachtrust in één bed slapen. En dat doen ze uit volle overtuiging; 95 procent vindt dat hun relatie er niet onder lijdt, ook al zijn veel mensen overdag minder fit en mopperig. "Ik kan niet zonder hem slapen. We willen elkaar na 44 jaar nog steeds vasthouden. Zelfs op vakantie."

Een opmerkelijke uitkomst, vindt slaapexpert Karel Schreuder van Slaap-Waakcentrum Sein. "Kennelijk is de relatie van veel Pluslezers zo sterk dat deze wel tegen een stootje kan. Knap, ik weet niet of ik dat hen na zou doen."

Taboe

Er zijn echter ook mensen die vanwege de slaapproblemen apart gaan slapen: 6 procent doet dat elke nacht en 10 procent soms, in de logeerkamer of op de bank. Van hen vertelt 29 procent dat niet aan vrienden en familie. Bij 15 procent weten zelfs de kinderen het niet.

"Dat taboe zit ook mensen in de weg die nog wel in één bed liggen," denkt Jean Pierre van de Ven van Stichting Korrelatie. "Ze durven de optie apart slapen niet eens te opperen." Terwijl juíst slecht slapers met relatieproblemen gebaat kunnen zijn bij (tijdelijk) apart slapen. Wie goed uitgerust is ziet beter wat er aan de relatie schort. "En heeft meer energie om dat aan te pakken," zegt psycholoog Else Redlich van Sein.

Voor 12 procent van de stellen die apart slapen bleek de logeerkamer inderdaad een gouden greep.

Seks

Wel is het zo dat 18 procent van de mensen die apart slapen minder seks heeft. Van de ondervraagden die slecht slapen, maar wel in een bed liggen heeft 22 procent helemaal geen seks meer. Bij de mensen die altijd of soms apart slapen is dat 35 procent.

Bij een op de tien maakte het apart slapen de seks juist spannender en minder voorspelbaar.

De top 5 van slaapklachten

  1. midden in de nacht wakker worden
  2. te vroeg wakker worden
  3. woelen en draaien
  4. snurken
  5. niet in slaap kunnen komen
Bron(nen):