Zoontje slaapt slecht door nachtmerries

Getty Images

Mijn zoon van 3 jaar wil niet naar bed omdat hij last heeft van nachtmerries. Zodra hij naar bed moet, zegt hij dat de gevaarlijke beesten komen. Hoe hij daarbij komt weet ik niet. Ik probeer hem uit te leggen dat er geen gevaarlijke beesten zijn. Ook probeer ik hem af te leiden met leuke dingen. Ik ben heel lang bezig om hem in slaap te krijgen. Vervolgens wordt hij midden in de nacht wakker en duurt het weer heel lang voordat hij slaapt. Je moet bij hem blijven tot hij opnieuw in slaap valt maar dat is zo vermoeiend voor ons allemaal. Ik heb begrepen dat melatonine soms werkt voor inslapen maar niet voor doorslapen. Het heeft dus geen zin om dat te proberen denk ik. Heeft u mischien een idee wat kan ik nog zou kunnen proberen?

Anoniem

Herman van Tinteren, kinderarts

Blijkbaar is er bij uw zoontje sprake van angsten, die hem gedurende de nacht uit zijn slaap houden en/of hem enge dromen bezorgen. Om het probleem op te lossen hebben medicijnen inderdaad geen zin. In elk geval is het belangrijk om hem overdag zoveel mogelijk een veilig gevoel te geven. Het kan zijn dat het hier om een tijdelijk probleem gaat. Maar het kan ook een hardnekkiger bestaan gaan leiden.

Omdat ik de omstandigheden verder niet ken is mijn advies om het probleem met de huisarts te bespreken. Vermoedelijk weet de huisarts de weg voor kinderen die een dergelijke slaapstoornis hebben. Verwijzing naar een kinderpsycholoog die alle kanten van de zaak kan bekijken lijkt me de beste weg. Of dit rechtstreeks kan of via een kinderarts kan ook de huisarts het beste beoordelen.

Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde. Inmiddels beantwoordt hij geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Je kunt je vraag wel stellen aan kinderarts Carole Lasham.

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!