Snel verteerbaar eiwit stimuleert spieropbouw

Getty Images

Voor de maaltijd bewegen en een dieet met snel verteerbare eiwitten stimuleren de opbouw van spierweefsel bij ouderen. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Bart Pennings van het Maastricht Universitair Medisch Centrum.

De spieropbouw en -afbraak gaan 24 uur per dag door. Eiwitten uit voeding, aminozuren, leveren de bouwstenen voor de spieren. Ouderdom gaat gepaard met spierverlies, sarcopenie genaamd. Een belangrijke factor hierin is een verminderde opbouw van spierweefsel na de maaltijd. Pennings en collega’s toonden met behulp van voedingsinterventies aan dat die spieropbouw kan worden verbeterd.

Eiwit volgen
Het is mogelijk om een eiwit precies te volgen door het een ‘label’ mee te geven. Een eiwit is een aaneenschakeling van vele aminozuren. Door een soort vlaggetje te koppelen aan één aminozuur, kun je dat eiwit overal terugvinden. Dit gelabelde aminozuur werd via een infuus ingebracht in een koe en ingebouwd in de vorm van melkeiwit. De melk van die koe werd vervolgens toegediend aan ruim 120 gezonde, oudere, vrijwilligers.

Snel versus langzaam Melk bevat van nature veel eiwitten, zoals caseïne en wei-eiwit. Die laatste valt in de categorie snel verteerbare eiwitten en wordt dus snel opgenomen door het lichaam, in tegenstelling tot langzaam verteerbare eiwitten, zoals caseïne.

Uiteindelijk werd het gelabelde eiwit teruggevonden in het spierweefsel van de proefpersonen. Wat bleek nu? Wanneer een snel verteerbaar eiwit in plaats van een langzaam verteerbaar eiwit werd geconsumeerd, werd er meer van het eiwit teruggevonden in het spierweefsel.

Gemalen vlees
Een andere rijke bron van eiwit die werd onderzocht, is vlees. Daarbij bleek dat de eiwitopname bij het eten van gemalen vlees hoger is dan bij intact vlees. Door iedere dag een zuiveldrank met snel verteerbare eiwitten te drinken en gemalen vlees in plaats van intact vlees te eten, zou de opbouw van spiermassa kunnen toenemen en het proces van sarcopenie bij ouderen vertraagd kunnen worden.

Fysieke inspanning
Maar alleen zuivel en vlees eten is niet genoeg. Om optimaal spiermassa te kweken is de factor fysieke inspanning essentieel. Met name bewegen vóór de maaltijd leidt ertoe dat meer van het geconsumeerde eiwit wordt omgezet in spierweefsel.

Bron 
  • Maastricht UMC+