Zorgverzekeraars zeggen contract met huisartsenketen Co-Med op

Oplossing voor patiënten gezocht

symbolen arts
Getty Images

De vier grote zorgverzekeraars CZ, VGZ, Menzis en Zilveren Kruis hebben het contract met huisartsenketen Co-Med opgezegd. Volgens de zorgverzekeraars kan Co-Med de continuïteit van zorg niet garanderen. Voor patiënten komt direct een alternatieve oplossing.

Afgelopen woensdag stelden de zorgverzekeraars C0-Med, met twaalf huisartsenpraktijken door heel Nederland, al in gebreke. Het bedrijf moest garanderen dat ze continue goede zorg konden leveren en ze moesten per praktijk laten zien hoe ze de bezetting gereld was voor de komende maand. Ook wilden zorgverzekeraars de spoedprotocollen zien en waarneming tijdens de avonden, weekenden en nachten. De informatie die Co-Med leverde, is volgens de verzekeraars niet goed genoeg en daarom worden de contracten opgezegd en krijgt de huisartsenketen geen geld meer. Dat meldt het AD.

Omdat dit al langer speelt, hebben zorgverzekeraars en huisartsenorganisaties noodscenario’s gemaakt. De tienduizenden patiënten van Co-Med kunnen niet ineens zonder huisarts zitten. De maatregelen zijn voor elke regio anders. In een aantal regio's regelt Arene de eerste opvang. Daar werken ruim veertig huisartsen die digitale huisartsenzorg bieden en samenwerken met lokale dokters. Als er fysieke zorg nodig is, krijgen patiënten die. In andere plaatsen staan huisartsen klaar om patiënten over te nemen. En in sommige gevallen wordt een zogenaamde passantenpraktijk wordt geopend, die tijdelijk patiënten zonder vaste huisarts gaat helpen. Er ligt ook nog een scenario waarin de openingstijden van de spoedpost worden uitgebreid voor patiënten van Co-Medpraktijken.

Patiënten van Co-Med kunnen op cz.nl/co-med vinden waar zij terecht kunnen met een zorgvraag. Ze hoeven niet zelf te zoeken naar een andere huisarts, zeggen de zorgverzekeraars. Er wordt gewerkt aan een structurele oplossing, waarover de patiënten worden geïnformeerd zodra die er is.

Auteur 
Bron 
  • ad.nl