Enkel verstuikt of verzwikt: wat moet je doen?

Zo snel mogelijk je enkel omhoog leggen en koelen

Getty Images

Een blessure die veel voorkomt, is een verstuikte of verzwikte enkel. Je voet klapt opeens naar binnen of naar buiten om. Bijvoorbeeld als je op de stoeprand loopt of traptrede mist. Dit doet pijn en je enkel wordt dik. Wat moet je doen? En wanneer moet je naar de huisarts?

Wat is een verzwikte enkel? En wat is het verschil tussen een verstuikte en verzwikte enkel?

Een verzwikte enkel wordt ook wel een verstuikte enkel of verrekte enkelbanden genoemd. Het is dus precies hetzelfde. Als je je enkel verzwikt of verstuikt, rekken je enkelbanden uit. Je kunt deze ook inscheuren of zelfs helemaal afscheuren.

Wat te doen bij een verstuikte enkel?

Auw! Je bent door je enkel gegaan. Vervelend en pijnlijk. Wat nu? Leg allereerst je enkel omhoog en ga koelen met een icepack of als je die niet hebt met ijsblokjes. Doe dit altijd met een dunne doek tussen het ijs en je huid om bevriezing van je huid te voorkomen. Geef je enkel een aantal dagen rust. Een stevig verband - drukverband of buisverband bijvoorbeeld - kan helpen voor een steviger gevoel.

Probeer zo snel mogelijk voorzichtig of je kunt lopen. Lopen helpt bij het herstel. Eventueel kun je de eerste paar dagen met krukken lopen. Deze kun je huren bij bijvoorbeeld de thuiszorgwinkel.

Wanneer de pijn erger wordt als je loopt, kun je beter stoppen. Probeer het de dag erna weer opnieuw. Lukt lopen nog niet goed? Beweeg ook als je zit of ligt de enkel regelmatig heen en weer. Draai geen rondjes: dit is vaak pijnlijk.

Helpt een pijnstiller?

Het is niet nodig om pijnstillers te nemen. Als je veel pijn hebt, zou je paracetamol kunnen nemen. Blijft de pijn terugkomen? Neem dan op vaste tijden paracetamol. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter. Neem in het geval dat de paracetamol niet genoeg helpt, contact op met je huisarts. Zwaardere pijnstillers helpen mogelijk beter, maar kunnen nare bijwerkingen geven.

Hoe lang klachten na een verstuikte enkel?

Een verzwikte enkel herstelt in veel gevallen vanzelf. Na een paar dagen tot een week is de pijn minder en kun je weer beter staan en lopen. Sommige mensen houden langer last en de enkel kan dan niet stevig aanvoelen. In dit geval kan een brace, tape of oefentherapie nodig zijn. Als dit het geval is, bespreek dat dan met je huisarts. Het herstel is per persoon verschillend. De een is klachtenvrij na twee weken, maar bij een ander duurt het langer. De meeste mensen zijn na zo'n vier tot zes weken klachtenvrij.

Wanneer naar de huisarts?

Als je zo veel pijn hebt dat je niet meer op je voet kan staan. Neem ook contact op met je huisarts of de huisartsenpost als je zo veel pijn hebt dat je geen vier stappen kan zetten zonder hulp. Worden de klachten na een aantal dagen niet minder? Bel je huisarts voor een afspraak op werkdagen als de pijn na vier dagen niet minder is geworden. Doe dit ook als je enkel na vier dagen niet minder dik is geworden.

Auteur 
Bron 
  • Nederlands Huisartsen Genootschap
  • Gezondheid.be